StoryEditor

Bugár: Duray ohrozuje existenciu SMK

13.04.2007, 08:39
Autor:
TASRTASR
Bývalý šéf Strany maďarskej koalície Béla Bugár dnes vyslovil obavy, že podpredseda strany Miklós Duray môže stranu zničiť svojimi vyjadreniami, akými sa v ostatnom čase prezentoval na verejnosti.

Bývalý šéf Strany maďarskej koalície (SMK) Béla Bugár dnes vyslovil obavy, že podpredseda strany Miklós Duray môže stranu zničiť svojimi vyjadreniami, akými sa v ostatnom čase prezentoval na verejnosti. Reagoval tak aj na posledné obvinenia Duraya voči jeho osobe, ktoré sa objavili v týždenníku Magyar fórum.
Podpredseda SMK pre stratégiu v rozhovore uviedol, že začiatok politickej kariéry Bugára je založený na spolupráci s bývalým agentom ŠtB. Podľa jeho slov Bugár v roku 1990 dostal od neho úlohu, aby Duray nezvolili za šéfa frakcie parlamentnej koalície v československom Federálnom zhromaždení. To sa mu však nepodarilo, keďže štyria poslanci za Maďarské kresťanskodemokratické hnutie (MKDH) nehlasovali podľa želania Bugára. Ten ich po získaní postu predsedu MKDH nechal vyviesť policajtmi zo straníckeho kongresu a následne ich vylúčil zo strany.
"Sú to obyčajné klamstvá pána Duraya," vyhlásil Bugár v živom telefonickom vstupe počas diskusnej relácii TV JOJ De Facto. Ako povedal, takéto tvrdenie je urážlivé nielen voči vtedajším členom MKDH, ale aj voči vedeniu, ktoré vtedy predstavovali Pál Csáky, Guyla Bárdos a Pál Farkas. "Vyzerá to tak, ako keby nie oni pracovali na zvyšujúcej sa popularite MKDH, ale nejaký človek ŠtB," povedal.
Bugár chce počkať na stanovisko predsedníctva SMK. "Dúfam, že toto nie je tá sľúbená zmena v strane," nechal sa počuť bývalý líder strany. Ako ďalej pokračoval, zvažuje aj isté právne kroky. "Moje meno nikto špiniť nebude a tobôž nie pán Duray". Dodal, že súčasný podpredseda SMK v týchto veciach zavádza, na čo mu Duray odpovedal, že jedine vtedy by to nebola pravda, ak by on v tom období bol v nepríčetnom stave.
Podľa ďalšieho z hostí, Dušana Čaploviča spor ukázal, že SMK nie je tou čistou a bezproblémovou stranou, ako sa o nej v predchádzajúcich desiatich rokoch hovorilo. "Aspoň občania môžu vidieť, aká skutočne je SMK," vyhlásil.
Na problematiku autonómie Duray reagoval, že chce túto otázku otvoriť len v rámci diskusie, ktorá podľa neho nevedie k presadzovaniu určitých politických cieľov, ale len k objasneniu problémových oblastí.
Vicepremiér Čaplovič v tejto súvislosti zdôraznil, že v súčasnosti, keď sa Slovensko má stať súčasťou Schengenského priestoru, je neopodstatnené otázku autonómie otvárať.
"Je to bezpredmetné a zbytočné sa vracanie na začiatok 20. storočia," prízvukoval. Ako dodal, dôležitejšie je riešiť sociálno-ekonomické problémy občanov, a teda aj obyvateľov južného Slovenska, keďže predchádzajúca vláda v tejto oblasti nič nerobila.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 04:59