StoryEditor

Meškajúca zonácia v Tatrách brzdí územný plán mesta

14.11.2006, 09:40
Autor:
TASRTASR

Meškajúca zonácia Tatranského národného parku (TANAP) spôsobuje problémy podnikateľom i samospráve vo Vysokých Tatrách.
"Zonácia mala byť prijatá do 1. novembra 2006. Žiaľbohu nebola a naše mesto to brzdí v spracovaní územného plánu a v riešení problémov rozvoja mesta a služieb v ňom," konštatoval dnes primátor Ján Mokoš. Vláda podľa neho nesplnila úlohu aj vzhľadom na predčasné parlamentné voľby. Súčasná vláda by mala rokovania zaktivizovať.
Na margo ďalšieho postupu pri príprave Územného plánu mesta Vysoké Tatry primátor uviedol, že návrh je "na stole". Ak by schvaľovanie zonácie trvalo dlhšie ako pol roka, východisko vidí v dokončení dokumentu a následnom riešení veci čiastkovými zmenami. Pripomenul, že o konkrétnom postupe rozhodne nové mestské zastupiteľstvo, ktoré vzíde z decembrových komunálnych volieb.
Podľa neho zástupcovia ochrany prírody i Štátnych lesov TANAP na doterajších rokovaniach viackrát naznačili kroky smerujúce ku konsenzu, ale k ich naplneniu nedošlo. "Nejde nám o zdevastovanie Tatier, ale o vyčlenenie určitých priestorov, ktoré budú uvoľnené na rozvoj služieb hlavne v zimnom období. Bol by som rád, keby sa proces uzavrel, ale nie tak, že opäť budeme všetko riešiť prostredníctvom výnimiek," zdôraznil Mokoš. Ako príklad uviedol rekonštrukciu koliby na Štrbskom Plese, o ktorú žiadali štyri roky.
S návrhom zonácie z dielne ochrany prírody samospráva nie je spokojná. Podľa primátora dáva minimálny priestor pre život človeka.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 11:05