StoryEditor

Čaplovič, Vallee aj Rikkon podporili boj proti rasizmu

21.03.2007, 17:48
Autor:
SITASITA

Farebnými odtlačkami dlaní podporili dnes umelci aj politici Medzinárodný deň pre odstránenie rasovej diskriminácie. Na Rybnom námestí v Bratislave odtlačili svoje dlane na bielych plachtách s nápismi "Stop rasizmu" a "Tolerancia". Symbolickú petičnú akciu usporiadalo združenie Ľudia proti rasizmu v spolupráci s Medzinárodným domom umenia pre deti v Bratislave BIBIANA. K boju proti rasizmu sa pripojil podpredseda vlády SR pre vedomostnú spoločnosť, európske záležitosti, ľudské práva a menšiny Dušan Čaplovič. Podľa jeho slov sme napriek rozdielom všetci ľudia, preto sa svojím hlasom prišiel pripojiť k tým, ktorí odmietajú intoleranciu. Veľvyslanec USA na Slovensku Rodolphe S. Vallee považuje za česť, že svojou účasťou mohol podporiť boj. Ako povedal, aj on bol svedkom rasistického skandovania na futbalovom zápase a aj preto cíti potrebu jednoznačného odsúdenia rasistických zločinov. Ruku si zašpinila a svojím odtlačkom na petíciu prispela aj speváčka Mária Bundová. Ako povedala, najradšej by bola, keby symbolická petícia všetko zmenila a od zajtra by boli všetci dobrí. K jej názoru sa pridal aj Richard Rikkon a pritlačil ruku na biele plátno. Okrem verejne známych osobností sa na akcii chcela zúčastniť aj skupina asi 20 skinheadov. Pri vstupe na Rybné námestie ich však zadržala polícia. Petíciu s odtlačkami zavesia organizátori na budovu Bibiany, kde zostane týždeň.
Dnešná akcia bola súčasťou Európskeho týždňa boja proti rasizmu, ktorý trvá od 19. do 25. marca. Zapojilo sa doň 42 krajín z Európy. Na Slovensku sa rozhodlo bojovať proti rasizmu 233 miest. Do rôznych aktivít sa zapojilo 436 škôl, 13 mestských úradov a 23 policajných staníc. Na školách sa odučí 3 201 vyučovacích hodín na tému rasizmus, diskutovať a besedovať sa bude vyše 140-krát s rôznymi odborníkmi z radov polície, psychológov či zástupcov národnostných menšín. Vo vyše 130 školských rozhlasoch odznejú príhovory. Stovky akcií organizujú tímy aktivistov, ktoré tiež vytvoria vyše 300 násteniek a 100 informačných stánkov. Medzi akcie v rámci boja proti rasizmu patrí aj koncert Ivy Bittovej v Trnave, maľovanie grafity na školské steny, divadelné predstavenia či návštevy koncentračného tábora. Proti rasizmu sa tento týždeň hrajú futbalové a pingpongové zápasy a bežia sa maratóny. Okrem toho sa uskutoční ďalších 85 rôznych športových podujatí a budú aj dve vysokohorské túry. Budú sa premietať filmy a čítať texty na literárnych večeroch.
Za Medzinárodný deň pre odstránenie rasovej diskriminácie bol 21. marec vyhlásený Valným zhromaždením OSN ako reakcia na vraždu 69 demonštrantov v meste Sharpeville v Juhoafrickej republike v roku 1960. Černošskí demonštranti vtedy chceli vyjadriť nesúhlas so zákonom, ktorý obmedzoval ich slobodu. Mali pri sebe nosiť tzv. dompas - identifikačné preukazy s odtlačkami prstov, či vstupné povolenia do niektorých oblastí.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 16:46