StoryEditor

Chorobnosť na chrípku sa naďalej udržuje pod očakávanou úrovňou

03.03.2006, 18:58
Autor:
TASRTASR

Chorobnosť na chrípku sa naďalej udržuje pod úrovňou očakávanej chorobnosti.
V deviatom kalendárnom týždni hlásil Úrad verejného zdravotníctva 40 973 akútnych respiračných ochorení a v ôsmom 43 529, čo značí chorobnosť 763,3 a 810,9 na 100 tisíc obyvateľov. Krivka výskytu ochorení v jednotlivých týždňoch takmer kopíruje krivku výskytu v minuloročnej chrípkovej sezóne. Mierny pokles oproti predchádzajúcemu týždňu možno podľa správy Národného referenčného centra (NRC) pre chrípku pripísať školským prázdninám na východnom Slovensku. Tie podľa NRC zapríčinili aj výraznejší pokles vekovo-špecifickej chorobnosti u šesť až 14-ročných detí.
Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola u detí predškolského veku. Komplikácie boli hlásené u 5,8 percenta chorých. Najčastejšie išlo o zápaly priedušiek a pľúc. Z dôvodu vysokej absencie detí a žiakov v predškolských a školských zariadeniach bola prerušená prevádzka dvoch predškolských zariadení a troch školských zariadení v okrese Čadca.
V deviatom kalendárnom týždni bolo do NRC pre chrípku zaslaných na vyšetrenie 23 výterov. Vo vzorkách zaslaných do NRC v predchádzajúcich týždňoch sa v ďalších troch prípadoch potvrdila pozitivita vírusu chrípky typu A H3N2/California/7/2004-like a v štyroch prípadoch pozitivita vírusu chrípky typu B /Malaysia/2506-2004-like. Od začiatku chrípkovej sezóny bolo do laboratória NRC pre chrípku prijatých 217 výterov. Z nich sa identifikoval päťkrát vírus chrípky typu A H3N2/California/7/2004-like/, jedenkrát bližšie neurčený vírus chrípky typu A, desaťkrát vírus chrípky typu B /Malaysia/2506-2004-like a šesťkrát bližšie neurčený vírus chrípky typu B.
V Európe v uplynulom týždni zostáva aktivita chrípky približne na rovnakej úrovni. Väčšina krajín hlási strednú alebo nízku úroveň aktivity. V etiológii k zmenám nedošlo, naďalej prevažujú vírusy chrípky typu B. Informácie TASR poskytol zastupujúci hlavný hygienik SR František Valašek.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 16:47