StoryEditor

Štát šetrí, úrady sa vzďaľujú

21.09.2006, 00:00
Šetrenie v štátnej správe a vzdialenejšie úrady, do ktorých musia občania dochádzať kvôli pečiatke úradníka. Aj toto je jeden z možných dôsledkov zrušenia krajských úradov, o ktorom by mala na budúci týždeň rozhodnúť vláda.

Šetrenie v štátnej správe a vzdialenejšie úrady, do ktorých musia občania dochádzať kvôli pečiatke úradníka. Aj toto je jeden z možných dôsledkov zrušenia krajských úradov, o ktorom by mala na budúci týždeň rozhodnúť vláda.
Podľa analýzy ministerstva vnútra by mohli kompetencie zrušených úradov prevziať tri novovytvorené vyššie úrady štátnej správy. Tie by mali sídliť v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach. Ak teda napríklad ťažko zdravotne postihnutý Kysučan si bude potrebovať vybaviť špeciálne označenie pre svoje auto, zrejme bude musieť cestovať až do Banskej Bystrice.
"Analýza je robená v dvoch alternatívach, počkajme si týždeň, kým o tom rozhodne vláda," hovorí štátny tajomník ministerstva vnútra pre verejnú správu Vladimír Čečot. Podľa druhej alternatívy by väčšinu kompetencií zaniknutých úradov prevzali vyššie územné celky a obce. V rukách štátu by ostalo napríklad odvolanie v prípade pokút za priestupky -- tie by riešili vybrané obvodné úrady.
Čečot pritom preferuje prvú alternatívu, pretože "veľmi rýchlo dokážeme dosiahnuť efekt, ktorý sa čaká od vládneho programu, a to je zníženie počtu úradníkov". V porovnaní s takmer 1 100 zamestnancami krajských úradov by ich vraj stačilo o 30 až 40 percent menej.
Druhá alternatíva je podľa neho legislatívne náročnejšia -- vyžadovala by si zmenu ústavy a na to nemá koalícia v parlamente potrebných aspoň 90 hlasov. Prednostovia krajských úradov sú totiž aj šéfmi krajských bezpečnostných rád a musia mať bezpečnostnú previerku. Túto funkciu by tak nemohli prevziať župani, ktorí sú priamo volení občanmi a nemusia spĺňať bezpečnostné kritériá.
Splnomocnenec bývalej vlády pre reformu verejnej správy Viktor Nižňanský je skeptický. Vytvorenie troch nových úradov je podľa neho nezmysel, ktorý neprinesie avizované šetrenie peňazí.
Úrady pritom nezaniknú od začiatku budúceho roka, ako to avizoval premiér Robert Fico. Podľa rezortu vnútra je optimálnym termínom, kvôli rozpočtu, 1. január 2008. Najskôr by pritom mohli zaniknúť k 1. marcu budúceho roka.

Aké kompetencie majú krajské úrady
-- vydávanie osobitných označení a preukazov na vozidlá pre ťažko zdravotne postihnutých ľudí
-- povoľovanie konania verejných zbierok
-- vydávanie osvedčení o štátnom občianstve
-- zabezpečovanie volieb či sčítania obyvateľov
-- odvolací orgán v správnom konaní a voči rozhodnutiam živnostenských úradov
-- koordinácia Integrovaného záchranného systému
-- krízové riadenie, krízové plánovanie, civilná ochrana obyvateľstva

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 18:22