StoryEditor

Smer - SD má obavy z možného falšovania volebných výsledkov

15.05.2006, 13:32
Autor:
TASRTASR

Strana Smer - SD má podľa jej predsedu Roberta Fica odôvodnené obavy z možného falšovania volebných výsledkov v júnových predčasných parlamentných voľbách.
Smer - SD preto bude robiť paralelné sčítanie hlasov, uviedol dnes Fico na tlačovej konferencii v Košiciach. Smer bude trvať aj na tom, aby predstavitelia opozície - členovia Ústrednej volebnej komisie mali prístup aj k technickým úkonom Štatistického úradu SR pri sumarizácii hlasovania.
Podľa Fica súčasná vládna koalícia sa už teraz prostredníctvom jej naklonených médií a analytikov snaží pripraviť pole na možnú manipuláciu volebných výsledkov vytváraním obrazu, že "všetky strany budú mať oproti preferenciám menej, len SDKÚ bude mať viac."
"Veľmi pozorne analyzujeme tieto snahy. Nie je to len o tom, že sme opozícia, ale hovoríme to najmä preto, že táto vládna koalícia už bola priamo namočená vo falšovaní volieb, kupovala poslancov a odhovárala ľudí od účasti na referende o predčasných voľbách v roku 2004," argumentoval Fico. Podľa jeho slov, "ak by Smer - SD mal takýto register trestov, tak ho médiá dávno roztrhajú na kusy, ale tejto vláde je všetko odpustené."
Fico tvrdí, že sú schopní pri paralelnom sčítaní hlasov priblížiť sa k reálnym výsledkom až na desatinu percenta. Požiadavka Smeru - SD, aby opozícia bola aj pri technických úkonoch sčítavania na štatistických úradoch, pramení z toho, že tieto inštitúcie sú pod kontrolou vlády. "Tá je schopná v záujme udržania sa pri moci urobiť všetko, keď už dokázala falšovať, kupovať, odhovárať," tvrdí Fico.
Predstavitelia Smeru - SD začali dnes výjazd do Košického kraja. Fico informoval, že volebný program strany predstavia 21. mája.
Na otázku, aké sú najväčšie chyby osemročného vládnutia Mikuláša Dzurindu, Fico uviedol, že jeho výsledkom je Slovensko ako najbiednejší štát EÚ s najmenšími platmi, vysťahovalectvo za prácou a namočenosť v kupovaní poslancov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. september 2024 09:34