StoryEditor

Takmer tretina detí na Slovensku je podľa NSPM ohrozená chudobou

09.06.2005, 11:33
Autor:
TASRTASR

Takmer tretina detí na Slovensku je ohrozená chudobou.
Konštatuje to Národná správa o politike mládeže (NSPM) v SR pre Radu Európy, ktorú dnes prerokovala vláda. "Významný podiel na tejto ohrozenej skupine majú deti z rómskeho etnika. Rovnako badateľné sú regionálne rozdiely, horšie sú na tom východoslovenské regióny a Orava než západ Slovenska," povedala pre TASR spracovateľka správy Ľubica Sobihardová.
Zo správy taktiež vyplýva, že 40 percent neúplných rodín s jedným dieťaťom žije v riziku chudoby. Platí to však aj o pätine úplných domácností. Ako veľmi nepriaznivú hodnotí NSPM aj oblasť bývania mladých ľudí. Cena jedného štvorcového metra bytovej plochy v Bratislave je totiž v priemere vyššia ako 30 tisíc korún. Značne obmedzené sú aj možnosti pôžičky na kúpu bytu, pretože skoro všetky typy hypotekárnych úverov aj Fond bývania predpokladajú vysoký podiel vlastného vkladu. Z prieskumov vyplýva, že až takmer 70 percent slobodných respondentov sa kvôli bytovej otázke rozhoduje pre obmedzenie počtu detí. Aj z tohto dôvodu sa každoročne znižuje počet mladých do 19 rokov o 40 tisíc.
Správa mapuje aj úroveň vzdelania mládeže. Tá štatisticky rastie. V roku 1991 bol podiel obyvateľstva s úplným stredným vzdelaním 15 percent, o desať rokov neskôr 20,4 percenta. Počas osemročného obdobia od roku 1995 bol však zaznamenaný významný pokles úrovne znalosti z matematiky. To znamená, že len osem percent slovenských ôsmakov dokáže riešiť zložitejšie úlohy a aplikovať ich v reálnom živote. V medzinárodnom porovnaní to znamená, že spomedzi 100 náhodne vybraných jednotkárov by sa v skutočných podmienkach presadilo 11 žiakov zo Singapuru, 10 z Číny, štyria z Maďarska a len traja zo Slovenska, Čiech, či Kanady.
Minister školstva Martin Fronc označil NSPM za prvý komplexný materiál venovaný tejto oblasti. Venuje sa taktiež financovaniu školstva, vekovej štruktúre a rodovému zastúpeniu učiteľov, zdraviu detskej populácie, zamestnanosti mladých, či ich voľnočasovým aktivitám. Správa by mala byť ešte dopracovaná a po konzultácii zo zahraničnými expertmi z Rady Európy ju v októbri predstavia na medzinárodnom fóre v Štrasburgu.
mig som

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 21:01