StoryEditor

Trnava bude bojovať o status Európske hlavné mesto kultúry

22.04.2007, 12:20
Autor:
TASRTASR

Zástupcovia kultúrnych inštitúcií, ktoré by mali mať dominantné postavenie v projekte Trnava-Európske hlavné mesto kultúry, sa stretnú v pondelok na prvom pracovnom stretnutí. Prípravu projektu zastrešuje Nadácia Trnava Trnavčanom. Jej správca Pavol Tomašovič oslovil všetky relevantné zariadenia bez ohľadu, či je mesto ich zriaďovateľom, alebo nie. "Bez knižnice, galérie, múzea, divadla, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja, do toho nemôžeme ísť," povedal pre TASR. Okrem nich dostali pozvanie aj členovia kultúrnych komisií, vysokých škôl či cirkevných spolkov.

Program úvodného stretnutia má podľa Tomašoviča cieľ zosumarizovať podnety, na ktorých Mestský úrad postaví taký projekt, ktorý by Trnave priniesol úspech v konfrontácii s ostatnými slovenskými mestami, rovnako sa uchádzajúcimi o udelenie statusu Európske hlavné mesto kultúry. Trnava považuje za malé plus, že partnerom v projekte pre rok 2013 má byť slovenskému mestu francúzske mesto. "Po vstupe francúzskej automobilky PSA Peugeot Citroen francúzsky fenomén v Trnave cítiť," konštatoval hovorca. Dôležitým podľa neho bude aj výber osobnosti, ktorá bude pred medzinárodným fórom za Trnavu projekt prezentovať.

Trnava by sa podľa Tomašovičovho vyjadrenia nemala pri príprave projektu spreneveriť historickému odkazu minulých generácií, ktoré budovali toto prvé slobodné kráľovské mesto na území Slovenska ako centrum vzdelanosti a kultúry. "Bola vždy otvorená svetu, Trnavská univerzita bola svojho času školou pre študentov z takmer všetkých európskych krajín, bola duchovným centrom a dala krajine množstvo významných osobností," povedal Tomašovič. Ani súčasnosť však za históriou nezaostáva.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 20:05