StoryEditor

Referendá sa budú na Slovensku konať iba v sobotu

23.03.2007, 07:28
Autor:
TASRTASR

eferendá sa budú na Slovensku konať len jeden deň, a to v sobotu od 07.00 do 22.00 h. Vyplýva to z návrhu novely zákona o spôsobe vykonania referenda a o voľbách do NR SR, ktorý dnes na záver tretieho rokovacieho dňa prerokoval parlament. Novela by mala začať platiť 1. júna. Doteraz platná úprava nestanovuje deň konania plebiscitu, pričom prezident môže určiť hlasovanie aj na dva dni.
Novela ďalej umožní hlasovať v referende aj občanom SR, ktorí nemajú trvalý pobyt na jej území. Zároveň sa odstraňuje prekážka vo výkone volebného práva pre osoby vo výkone trestu odňatia slobody, a to v referende, ako aj vo voľbách do NR SR. Ministerstvo vnútra tvrdí, že napriek tomu je potrebné počítať s tým, že existuje skupina občanov, ktorá svoje právo hlasovať v referende nebude môcť uplatniť podľa osobitných právnych predpisov.
A práve zrušenie tejto prekážky v rozprave namietal Daniel Lipšic (KDH). Tvrdil, že sa umožní ľuďom odsúdeným za "ťažké zločiny" právo voliť a byť volený. Minister vnútra Robert Kaliňák odmietol Lipšicove argumenty s tým, že bude vecou tej-ktorej politickej strany, či si na kandidačnú listinu dá takéhoto človeka.
Rozpravu k novele ešte predsedajúca rokovania Anna Belousovová (SNS) neukončila, ale snemovňa podľa dohody začne štvrtý rokovací deň diskusiou o novelách z rezortu dopravy o niektorých opatrenia na urýchlené prípravy výstavby diaľnic a ciest pre motorové vozidlá a novelou o vnútrozemskej plavbe. Potom bude pokračovať rozprava k novele o spôsobe vykonania referenda.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 19:58