StoryEditor

Palko: Boj proti extrémizmu je primeraný

07.12.2005, 18:10
Autor:
TASRTASR

Polícia pri opatreniach voči extrémizmu postupuje podľa ministra vnútra Vladimíra Palka "primerane k vážnosti problému".
"Postupujeme primerane vážnosti problému, ktorý tu je. Musíme však venovať pozornosť všetkým prípadom násilia, a nie len toho extrémistického," povedal dnes novinárom Palko. Na Slovensku sa podľa neho ukazuje niekoľkoročný trend poklesu násilnej kriminality. Situácia s pravicovým extrémizmom je podľa Palka na Slovensku lepšia ako v okolitých štátoch a aj polícia tu zasahuje "ráznejšie a tvrdšie".
Okrem pravicového extrémizmu je podľa neho nebezpečný aj ten ľavicový. "Pravicový je vážnejší problém ako ten lavicový, ale nezabúdajme, že nie každý, kto je proti pravicovému extrémizmu je aj sporiadaným občanom," povedal Palko v súvislosti s víkendovými zásahmi polície proti koncertom mládežníckych subkultúr vyznačujúcich sa antifašistickým myslením. Na Slovensku podľa neho existujú skupiny, ktoré vedú "vojnu proti pravicovým extrémistom", ale tiež používajú násilie.
Polícia uskutočnila podľa informácií TASR cez víkend raziu v bratislavskom podniku U Matúša, kde sa práve odohrával punkový koncert. Podobná policajná akcia sa uskutočnila na koncerte Rockové mrazenie v Moravanoch nad Váhom. Spolu legitimovala približne 140 ľudí, očití svedkovia uviedli, že dôvodom kontroly je ich príslušnosť k ľavicovým extrémistom. Na Slovensku je pritom podľa oficiálnych zdrojov Ministerstva vnútra SR aktívnych dohromady 175 ľavicových extrémistov.
Polícia stále pátra po vrahoch študenta Daniela Tupého, ktorého 4. novembra podľa očitých svedkov zavraždili neonacisti. V tejto súvislosti prijala viaceré bezpečnostné opatrenia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 17:37