StoryEditor

Turecko v Európskej únii? Slováci sú zdržanliví

04.10.2005, 00:00
Kultúrna a náboženská odlišnosť. To je podľa analytikov hlavný dôvod, prečo len zhruba každý piaty Slovák podporuje vstup Turecka do EÚ. Postoj našich občanov nie je v rámci Európy výnimkou.

Kultúrna a náboženská odlišnosť. To je podľa analytikov hlavný dôvod, prečo len zhruba každý piaty Slovák podporuje vstup Turecka do EÚ. Postoj našich občanov nie je v rámci Európy výnimkou. "V Nemecku či vo Francúzsku je podpora tureckej integrácii ešte nižšia," uviedla pre HN sociologička Oľga Gyarfášová. Názor na Turecko podľa nej neznamená, že by sa Slováci "uzavreli" voči prijímaniu nových členov do únie. Vstup Bulharska či Rumunska do EÚ podporuje zhruba polovica občanov SR. "Turecko je len špecifický prípad." Prečo taký rozdiel v sympatiách? Osobná skúsenosť - Slováci v minulosti častejšie cestovali do Bulharska či Rumunska ako do Turecka. Gyarfášová upozorňuje, že veľká časť Slovákov stále nemá na "tureckú otázku" vyhranený názor.
Odmietanie a zdržanlivosť
Reakcie politických strán kopírujú verejnú mienku. KDH naďalej tvrdí, že Turecko do EÚ nepatrí. Dôvody? Deficit demokracie či islamské náboženstvo. Podľa šéfa Zahraničného výboru NR SR Pavla Pašku (Smer-SD) však nemožno Turecko diskvalifikovať len preto, lebo je to moslimský štát. Od Turecka očakáva skôr riešenie problému s dodržiavaním ľudských práv či sporu s Cyprom, ktorý už je členom EÚ. "Neviem si predstaviť, aby jeden potenciálny členský štát únie neuznával druhý riadny členský štát." Opatrná je aj SMK. "Sme za začiatok rokovaní s Tureckom, ale s otvoreným koncom," zdôraznil podpredseda SMK Gyula Bárdos. Na diskrimináciu žien, spornú legislatívu (napr. trestný zákon) či ekonomickú situácia upozorňuje aj Tomáš Galbavý (SDKÚ). Turecku dáva šancu, musí však splniť všetky podmienky, ktoré kladie EÚ. Podľa Galbavého potrebuje Európa Turecko aj vzhľadom na jeho geografickú polohu. "Tá je veľmi dôležitá pre boj proti terorizmu."
Export prevyšuje import
Turecko z hľadiska podielu na obrate zahraničného obchodu nepatrí podľa prognostika Pavla Kárásza medzi kľúčových partnerov SR. "Tých pár miliónov dolárov, ktoré získavame zo vzájomného obchodu, nehrá dôležitú úlohu," zdôraznil ekonóm Peter Staněk. Export je v porovnaní s importom takmer dvojnásobný. Do Turecka vyvážame najmä výrobky zo železa a z ocele, ktoré v minulých rokoch tvorili takmer polovicu slovenského exportu. V Turecku je populárna aj slovenská munícia (bomby, granáty, torpéda, míny), ale aj časti a súčasti motorových vozidiel (napr. prevodovky) či čokoládové výrobky. Z Turecka dovážame najmä automobily, vzduchové čerpadlá, televízne prijímače, citrusové ovocie. Turecko každoročne navštívi približne 20-tisíc Slovákov. "Vďaka nízkym cenám je vyhľadávanejšie ako Francúzsko či Španielsko," uviedol prezident Asociácie cestovných kancelárií Róbert Kohlmann. Naopak, ročne k nám pricestuje približne len tisíc Turkov.
Turci bez azylu
Turci neprichádzajú na Slovensko len kvôli dovolenke. Vlani u nás požiadalo o azyl 139 občanov Turecka, tento rok 21. Doteraz však nezískal štatút utečenca ani jeden z nich. Z Turecka utekajú najmä tureckí Kurdi. "Slovensko je pre nich zväčša tranzitnou krajinou. Väčšinou od nás putovali ďalej do inej európskej krajiny, najmä Rakúska či Nemecka," skonštatovala pre HN hovorkyňa UNHCR Mária Čierna. Turecko sa objavilo aj vo výročných správach našej tajnej služby. V roku 2003 SIS napríklad upozornila ústavných činiteľov, že v "teroristicky ohrozenom" Turecku im hrozia zvýšené bezpečnostné riziká. Taktiež získala informácie, že na území SR pôsobili osoby "blízke islamským extrémistickým organizáciám" - okrem iného aj separatistom zo Slobodného a demokratického kongresu Kurdistanu. "Turecko je členskou krajinou NATO, s ktorou máme štandardnú spoluprácu," hodnotí hovorca SIS Vladimír Šimko.

Turecko do únie - čo na to Slováci:
Som za - 22 percent
Som proti - 44 percent
Je mi to ľahostajné - 19 percent
Neviem posúdiť - 15 percent
(Zdroj: ÚVVM)

- Za "dobrú vec" považuje členstvo Turecka v EÚ 17 percent Slovákov, za "zlú vec" 28 percent, za "ani dobrú, ani zlú" 34 percent a nevie posúdiť 21 percent.
- S názorom, že členstvo Turecka v EÚ by bolo dobré z ekonomického hľadiska, úplne súhlasí 8 percent Slovákov, čiastočne 29 percent, čiastočne nesúhlasí 24 percent, vôbec nesúhlasí 17 percent a nevie 22 percent.
(Zdroj: Transatlantic trends 2005, GMF)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 09:09