StoryEditor

NASA skúma ľadovce a ich dopad na globálne otepľovanie

16.02.2007, 14:20
Autor:
SITASITA

Vedci zistili, že pod snehovou a ľadovou pokrývkou Antarktídy je sieť jazier, ktoré sa napĺňajú a vyprázdňujú rýchlo prúdiacou vodou. Tento objav by mohol pomôcť pochopiť interakciu medzi fenoménom globálneho otepľovania a roztápania antarktických ľadovcov, ktoré prispievajú k zdvihnutiu hladiny celosvetových oceánov. Ako sa jazerá napĺňali a vyprázdňovali, vedci vďaka štúdii prostredníctvom satelitu zmerali zdvih a pokles ľadovcov. V západnej časti Antarktídy objavili viac než 100 jazier.
Robert Bindschadler z agentúry NASA uviedol, že ľadovce nad jazerami sa dennodenne pohybujú viac než dva metre vo vertikálnom smere. "Je to práve rýchlo sa pohybujúci ľad, ktorý určuje, ako ľadová pokrývka zareaguje na zmeny podnebia v krátkom časovom horizonte. V súčasnosti ešte nie sme schopní predvídať, ako sa tieto ľadové prúdy budú správať. Nepoznáme všetky aspekty procesov. V podstate, esenciálne dôležitým faktorom je voda, pretože predstavuje pomyselné mazivo v ozubenom súkolesí. Detaily však ešte nepoznáme," dodal.
Hlavná autorka projektu Helen Fricker uviedla, že výskumníci boli prekvapení, akou rýchlosťou sa veci menia. "Mysleli sme si, že k rôznym zmenám prichádza v rozpätí rokov a desaťročí, ale v skutočnosti registrujeme významné zmeny v priebehu mesiacov," vyhlásila. Vedci analyzovali zábery zo satelitu ICESat (Ice Cloud and land Elevation Satellite), ktoré boli nasnímané v období rokov 2003 až 2006. V minulosti boli výskumníci odkázaní na prieskum prostredníctvom hlbokých vrtov v ľade, ktoré im však dovoľovali pozorovať iba malé oblasti.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 11:00