StoryEditor

V Iraku zostáva šesť slovenských vojakov

24.04.2007, 18:50
Autor:
SITASITA
V Iraku zostalo k dnešnému dňu plniť úlohy šesť slovenských vojakov. Po februárovom odchode 99 príslušníkov misie Iracká sloboda zostalo v Iraku 11 vojakov v dvoch irackých misiách. Z nich sa dnes na Slovensko vrátili piati vojaci.

V Iraku zostalo k dnešnému dňu plniť úlohy šesť príslušníkov Ozbrojených síl (OS) SR, agentúru SITA o tom informoval hovorca ministerstva obrany Vladimír Gemela. Po februárovom odchode 99 príslušníkov misie Iracká sloboda zostalo v Iraku 11 vojakov v dvoch irackých misiách. Z nich sa dnes podľa Gemelu na Slovensko vrátili piati príslušníci výcvikovej misie Severoatlantickej aliancie - NTM-I (NATO Training Mission in Iraq). O ukončení ich pôsobenia rozhodol minister obrany František Kašický podľa programového vyhlásenia vlády. Príslušníkov OS SR po ukončení pôsobenia v NTM-I prijme minister v stredu.
Misia NTM-I bola vytvorená na základe požiadavky dočasnej irackej vlády. Jej úlohou je pomôcť vybudovať, vycvičiť a vybaviť nové Iracké ozbrojené sily. NATO cvičí a školí personál strednej a vyššej kategórie Irackých ozbrojených síl priamo v Iraku, v školách a výcvikových zariadeniach NATO.
Národná rada SR súhlasila so zaradením najviac piatich príslušníkov OS SR do Výcvikovej misie NATO v Iraku. Slovenskí vojaci sa do misie NTM-I zapojili 13. februára 2005. Jeden zo slovenských vojakov pôsobil ako poradca pre iracké taktické tréningové veliteľstvo, kde sa podieľal na formovaní systému prípravy mužstva a poddôstojníkov irackej armády. Dvaja naši vojaci pôsobili ako poradcovia a priamo sa podieľali na príprave v kurzoch pre nižších a vyšších dôstojníkov. Išlo hlavne o prácu s výpočtovou technikou a základy štábnej práce podľa noriem NATO. Dvaja príslušníci boli poradcami pre logistiku a systém riadenia a velenia spoločného operačného centra. Išlo o zber informácií a ich spracovanie, informoval ďalej Gemela.
V Iraku sa do dnes vystriedalo v misiách Iracká sloboda a NTM-I spolu 716 slovenských vojakov. V zmysle programového vyhlásenia vlády bolo už z Iraku 25. februára stiahnutých 99 slovenských vojakov slovenského kontingentu misie Iracká sloboda. V tejto misii zostalo plniť úlohy šesť dôstojníkov na štábnych pozíciách.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 10:19