StoryEditor

Poisťovne: Problematika zdravotného poistenia je umelo nastolený problém

16.05.2007, 16:39
Autor:
TASRTASR

Združenie zdravotných poisťovní Slovenskej republiky (ZZP SR) považuje problematiku zdravotného poistenia za umelo nastolený problém. Reagovalo tak na opätovné snahy ministra Ivana Valentoviča nájsť podporu u svojich koaličných partnerov a presadiť vznik jednej zdravotnej poisťovne.
Podľa výkonného riaditeľa ZZP SR Eduarda Kováča je úplne naivné myslieť si, že návrhom, ktorý sa pretláča politicky, sa vyriešia problémy slovenského zdravotníctva. "Koaliční partneri dali strane Smer-SD jasnú odpoveď, tak nerozumiem, o aké presviedčanie ide. Minister by mal na tento návrh zabudnúť," povedal pre TASR Kováč. Zároveň dodal, že systém jednej zdravotnej poisťovne je nešťastný návrh "a mal by sa rýchlo stratiť z povrchu zemského".
S ministrovým úsilím nesúhlasia ani koaliční partneri ĽS-HZDS a SNS. Zámer nepodporiť ho zdôraznil pre TASR poslanec Milan Urbáni (ĽS-HZDS): "Je tu možnosť, že my presvedčíme jeho, že tento návrh nie je vhodný."
Nesystémovosť a neefektívnosť v tom vidí aj SNS. Podľa Štefana Zelníka Slovenskej národnej strane ide o to, aby sa urobili koncepčné a systémové zmeny. "A v jednej poisťovni naozaj nevidíme, aký by to malo efekt. Treba nastaviť systém tak, aby sa nezadlžoval a zaviesť jasné pravidlá pre všetky zdravotnícke zariadenia bez ohľadu na lokalitu, v ktorej sa nachádzajú," dodal pre TASR.
Za hlavné problémy súčasného slovenského zdravotníctva považuje Kováč zabezpečovanie kvalitnej, efektívnej a bezpečnej starostlivosti o občanov, slabú sieť zdravotníckych zariadení, sedemmiliardový dlh, liekovú politiku a primerané odmeňovanie zdravotníkov.
Valentovič dnes po rokovaní vlády uviedol, že Smeru aj jednotlivým členom vlády tohto politického zoskupenia sa javí ako optimálne riešenie utvorenie jednej zdravotnej poisťovne (ZP). Dostal jasné politické zadanie pripraviť také opatrenia, ktoré aj do budúcnosti naplnia ústavné práva občanov SR na bezplatnú zdravotnú starostlivosť. Čas do budúceho týždňa využijú na stretnutia na všetkých úrovniach a na rokovaniach s ostatnými vládnymi stranami. "Budeme sa snažiť presvedčiť koaličných partnerov, že máme pravdu. Keď sa to nepodarí, prijmeme iné opatrenia," prízvukoval Valentovič.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. september 2024 07:19