StoryEditor

Je to signál pre KDH a SMK

07.10.2005, 00:00
Sociológ Pavel Haulík v rozhovore pre HN

Nie je paradox, že predčasné voľby chcú viac voliči ĽS-HZDS ako priaznivci Smeru-SD?
-- Smer-SD má v absolútnych číslach viac voličov, ktorí sa hlásia skôr k stredu ako k ľavici. Prípad ĽS-HZDS je daný fatálnym nedorozumením. Strana spravila salto, keď sa pokúšala definovať sa ako konzervatívny subjekt. Jej voliči sú pritom oveľa ľavicovejší než priaznivci Smeru-SD.
Ešte menej chcú predčasné voľby priaznivci komunistov...
-- Vedia, že ani po najbližších voľbách sa postavenie KSS nezmení. Podiel na rozhodovaní nemajú teraz, nebudú ho mať ani potom. Ako môžu na takéto čísla zareagovať strany?
-- Bude to signál najmä pre koaličné subjekty -- KDH a SMK. Minimálne u priaznivcov KDH som očakával väčšiu podporu predčasným voľbám. Vplyv regionálnych štruktúr je v týchto stranách veľmi silný. Vždy však platí zásada -- ak sa názory voličov zhodujú zo záujmami strany, je to výborné, ak sú iné, aj tak sa rozhodne na straníckej pôde.
Prečo chcú regióny predčasné voľby menej ako stranícke špičky?
-- V komunálnej politike nehrajú ideologické spory taký význam. A keď už ľudia sedia v štátnej správe, nechce sa im odtiaľ preč.
Ovplyvnil názory ľudí aj fakt, že koalícia má opäť väčšinu v NR SR?
-- Určite to časť ľudí presvedčilo. Treba si uvedomiť, že záujem ľudí o akékoľvek voľby postupne klesá.
Môže sa agenda predčasných volieb vrátiť ešte do hry?
-- Nedá sa to vylúčiť. Čudné pohyby v parlamente nemusia byť definitívne. Aj tak už pravdepodobnosť predčasných volieb nie je veľká.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 02:35