StoryEditor

Zásoby vody v snehu sú vyššie ako pred rokom

31.01.2006, 16:31

Zásoby vody v snehu v povodí Popradu sú vyššie ako pred rokom. V polovici januára tvorili zásoby vody v snehu 145,8 milióna kubických metrov vody, čo je v prepočte 77,18 mm vody. Pred rokom bolo v polovici januára v povodí Popradu 87,37 mil. kubických metrov vody v snehu, čo je v prepočte 46,25 mm vody. V marci 2005 dosiahli zásoby vody v snehu až 366,15 mil. kubických metrov vody. Zásoby vody v snehu aké boli v marci minulého roku sa objavujú len raz za 20 až 30 rokov. Pri náhlom oteplení a odtoku vôd z tatranskej oblasti "by mohlo dôjsť k situácii, ktorá by nebola príjemná, ale veríme, že táto situácia nenastane," uviedol riaditeľ Povodia Dunajca a Popradu Anton Baláž.
Na rieke Poprad ani na Dunajci v týchto dňoch nehrozí podobná situácia ako je na Dunaji, kde sa vytvárajú ľadové bariéry. Celý tok rieky Poprad aj Dunajec je zamrznutý. Vodohospodári situáciu každý deň monitorujú. "Toky nejavia znaky toho, že by malo dôjsť k takejto situácii," doplnil Baláž.
Počas monitoringu zistili popradskí vodohospodári, že mnohí jednotlivci, ale aj organizácie, zvyšujú riziko vzniku povodní v jarnom období. Mnohí ľudia sneh z parkovísk, dvorov, či iných plôch, sypú priamo do vodných tokov, alebo na brehy. Tento sneh môže pri topení zapríčiniť vyliatie potokov a vznik povodní. Málokto si podľa Baláža uvedomuje, že sneh v potoku zamrzne a vytvorí prekážku. Takáto bariéra môže vzduť vodnú hladinu a spôsobiť lokálne povodne. Vodohospodári preto upozorňujú jednotlivcov i organizácie, aby sneh nesypali priamo do vodných tokov, ale maximálne do ich blízkosti a aj to len so súhlasom vodohospodárov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 15:07