StoryEditor

ZMOS naďalej nesúhlasí s rozšírením kontroly NKÚ na obce a VÚC

08.06.2005, 17:04
Autor:
TASRTASR

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) nesúhlasí s návrhom novely ústavy, ktorá umožní Najvyššiemu kontrolnému úradu (NKÚ) kontrolovať hospodárenie obcí a vyšších územných celkov.
"Stanovisko ZMOS-u zostáva nezmenené. Domnievame sa, že takýto prístup ku kontrole nezodpovedá myšlienkam decentralizácie a deetatizácie," uviedla dnes pre TASR hovorkyňa združenia Oľga Gáfriková. Kontrola NKÚ podľa jej slov nemôže nahradiť vnútornú kontrolu obcí, ktorá je každodennou činnosťou. "Ťažisko musí byť na zákonoch a hlavnom kontrolórovi obce," podotkla.
Opačné stanovisko zastáva Únia miest Slovenska. "Kontrola obcí je principiálne namieste. Máme však jednu zásadnú pripomienku, aby sa nenarušil celý proces nezávislosti obcí," skonštatoval generálny sekretár Únie miest Slovenska Marián Minarovič.
Vláda na dnešnom rokovaní schvália návrhu ústavného zákona z dielne ministerstva spravodlivosti. Podľa neho by mohol NKÚ skúmať, či peniaze obcí a vyšších územných celkov boli použité podľa zákona, účelne a efektívne. V súčasnosti je zabezpečená vonkajšia kontrola územných samospráv, len pokiaľ ide o hospodárenie v rámci tzv. preneseného výkonu štátnej správy.
Podľa ministra spravodlivosti Daniela Lipšica je takéto rozšírenie kompetencií NKÚ významným prvkom v boji proti korupcii.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. jún 2024 15:18