StoryEditor

Členovia školských rád rokovali o možnostiach spolupráce s KSK

21.04.2007, 11:41
Autor:
TASRTASR

O možnostiach spolupráce so žiackymi školskými radami hovorili ich členovia zo stredných škôl v Spišskej Novej Vsi, Michalovciach, Trebišove, Moldave nad Bodvou, Rožňave a Košiciach na stretnutí s predsedom Košického samosprávneho kraja (KSK) Zdenkom Trebuľom.

V KSK fungujú žiacke školské rady v 53 školách a dvoch domovoch mládeže, t.j. na 62 percentách z celkového počtu. Nie všetky sú však funkčné a pracujú efektívne. Ich činnosť zaostáva za možnosťami a prejavuje sa to nielen neefektívnou komunikáciou so študentmi školy, ale aj s jej vedením, nedostatočnými poznatkami o postavení rady na škole a jej možnostiach.

Žiacke školské rady reprezentujú žiakov stredných škôl a zastupujú ich záujmy vo vzťahu k vedeniu školy. Je to štruktúra, ktorá poskytuje mladým ľuďom možnosť získať praktické skúsenosti angažovaného demokratického občianstva v konfrontácii s výchovou a vzdelávaním k občianstvu vo viacerých učebných predmetoch.

Trebuľa na stretnutí informoval o pripravovanej koncepcii rozvoja športu v KSK. Študentom ponúkol možnosť zapojiť sa do prípravy či pripomienkovania tohto materiálu. Informoval aj o príprave druhej etapy reštrukturalizácie škôl a školských zariadení v pôsobnosti KSK, ku ktorej by sa mohli stredoškoláci vyjadriť prostredníctvom žiackych školských rád.

"Ak chceme niečo vyriešiť, chodíme priamo k nášmu riaditeľovi a nedáme sa odbiť. Na realizovanie projektu Bojové umenie čistá cesta sme si našli neziskovú organizáciu, ktorá nás zastrešuje. Keďže sami cítime, že informovanosť o žiackych radách je malá, chystáme reklamnú kampaň medzi spolužiakmi," povedal predseda Žiackej školskej rady v Gymnáziu P. Horova v Michalovciach Peter Kaščák.

Úlohou žiackych školských rád je vyjadrovať sa k podstatným otázkam, návrhom a opatreniam školy v oblasti výchovy a vzdelávania, podieľať sa na tvorbe a dodržiavaní školského poriadku, predkladať vedeniu školy návrhy a stanoviská, organizovať vlastné aktivity podľa záujmu a schopností študentov. Vznik a poslanie žiackych školských rád upravil zákon NR SR č. 596/2003 Z.z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve.

TASR o podujatí informovala hovorkyňa predsedu KSK Zuzana Bobríková.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 19:52