StoryEditor

Ďalšia rošáda v spravodajstve STV

Spravodajstvo STV čakajú po necelých štyroch mesiacoch ďalšie personálne zmeny. Šéf spravodajstva Eduard Žitňanský odchádza k 31. júlu z tohto postu. Nahradí ho niekoľkočlenný tím ľudí z prostredia tejto verejnoprávnej inštitúcie.

Spravodajstvo STV čakajú po necelých štyroch mesiacoch ďalšie personálne zmeny. Šéf spravodajstva Eduard Žitňanský odchádza k 31. júlu z tohto postu. Nahradí ho niekoľkočlenný tím ľudí z prostredia tejto verejnoprávnej inštitúcie. Pripomeňme, že manžel štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti nahradil v apríli tohto roka Ivana Jandu, ktorý odišiel podľa vlastných slov z rodinných dôvodov. Počas šéfovania Richarda Rybníčka je to už de facto štvrtá výmena.
Člen manažmentu STV Branislav Zahradník to vysvetľuje poklesom sledovanosti spravodajstva pod desať percent, hoci cieľom vedenia je približne 15 percent. Podľa peoplemetrov predbehla spravodajstvo STV v sledovanosti nielen TV Markíza, ale aj TV JOJ. Výhrady k spravodajstvu sa podľa Zahradníka dozvedel Žitňanský od generálneho riaditeľa STV Richarda Rybníčka už v pondelok. Na prezentáciu novej vízie mal necelých sto dní. "Neurobil tak," tvrdí Zahradník. Samotný Žitňanský sa k odchodu nechcel vyjadriť.
Časté zmeny podľa viacerých odborníkov nepomáhajú zvýšiť kvalitu spravodajstva. "Zlepšenie neprinesie výmena šéfov, ale výchova kvalitných redaktorov," zhodnotila bývalá šéfka spravodajstva Viera Krúpová. Náhradu Žitňanského skupinou ľudí považuje skôr za prejav krízového riadenia. Podobný názor má tiež poslanec Ľubomír Lintner (ANO): "Toto sú prejavy trochu znervóznelého manažmentu STV, ktorý reaguje unáhlene." Väčší počet riadiacich pracovníkov je skôr na škodu. Nevie si predstaviť, ako sa dohodnú na jednotnom smerovaní spravodajstva.
Ako by mal riadiaci tím vyzerať? "Zisťujeme, že viesť spravodajstvo nie je len otázka žurnalistických skúseností, ale aj kamery, strihu či dramaturgie," vysvetlil Zahradník. Mená členov zatiaľ odmietol konkretizovať. "Máme dosť schopných ľudí, ktorí možno doteraz nedostali priestor." Podľa zistení HN by sa vo vedení mali objaviť šéfka ranného magazínu STV Elena Mallicková, redaktor publicistickej relácie Reportéri Roland Kiška či Janda. "Budem iba jedným z ľudí, ktorí sa pokúsia zvýšiť kvalitu spravodajstva," zhodnotil Janda, ktorý to nevníma ako návrat na post šéfa spravodajstva. Možnosť byť členom tímu dostal podľa Zahradníka od vedenia STV aj samotný Žitňanský - "s tým, že by akceptoval, že už nebude samovládcom". Podľa informácií HN však takúto ponuku nedostal.

Šéfredaktori spravodajstva STV (od roku 1998)
Tibor Búza - 1998 až september 2000
Viera Krúpová - január 2001 až september 2003
Richard Rybníček - ako ústredný riaditeľ dočasne viedol spravodajstvo do konca roka 2003 (šéfeditorom bol Branislav Zvara)
Ivan Janda - január 2004 až apríl 2005
Eduard Žitňanský - apríl 2005 až júl 2005

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 01:23