StoryEditor

Primátor Púchova prehral s občanmi súdny spor o informácie

12.06.2006, 13:45
Autor:
TASRTASR

Primátor Púchova Marián Michalec prehral dnes na Krajskom súde v Trenčíne spor s občanmi o sprístupnenie informácií.
Zažalovalo ho Spoločenstvo vlastníkov bytov a nebytových priestorov na Moyzesovej ulici, lebo im odmietol sprístupniť stavebné povolenie na stavbu domu, v ktorom žijú.
Podľa Pavla Crkoňa o informáciu požiadali, lebo mali podozrenie, že firma Pozemné stavby nepostupovala pri výstavbe polyfunkčného bytového domu v súlade so stavebným povolením. Ich žiadosť zamietol mestský úrad a keď sa odvolali, tak aj primátor ako druhostupňový orgán. Podľa Crkoňa to zdôvodnili tým, že stavebné povolenie sa týka súkromnej firmy. "Je to nenormálne, hádam len v Púchove je také niečo možné," tvrdí.
Predsedníčka senátu Eva Vašková povedala, že podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám má právo na informácie každý a teda aj Spoločenstvo vlastníkov bytov a nebytových priestorov. Podľa súdu správny orgán postupoval nesprávne, keď sa v rozhodnutí o nesprístupnení informácií odvolal na ustanovenia o ochrane osobných údajov. Mesto pri zverejnení stavebného povolenia nepotrebovalo podľa súdu ani súhlas stavebníka, keďže nejde o fyzickú osobu.
Primátor sa v písomnom vyjadrení snažil spochybniť spoločenstvo ako účastníka konania na súde. Súd takúto argumentáciu odmietol, pretože žalobca je právnickou osobou zapísanou do zoznamu o zápise spoločenstva a má pridelené IČO.
Súd rozhodnutie primátora zrušil a vrátil vec na ďalšie konanie. Mesto sa bude musieť žiadosťou znovu zaoberať a rozhodnúť. Proti rozsudku sa Michalec nemôže odvolať a žalobcovi musí zaplatiť súdne trovy. Primátor na pojednávanie neprišiel. Jeho právny zástupca povedal, že sa vyjadria, až keď im bude doručený písomný rozsudok.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 21:27