StoryEditor

Koalícia súhlasí o odvolaním Tótha, nahradiť ho má Rudolf Chmel

30.03.2006, 16:13
Autor:
TASRTASR

Premiér Mikuláš Dzurinda navrhol prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi odvolať Františka Tótha z funkcie ministra kultúry. Na odvolaní ministra Tótha sa dnes dohodla Koaličná rada. Nahradiť ho má bývalý minister kultúry Rudolf Chmel.
Dzurinda o rozhodnutí informoval prezidenta Gašparoviča a predbežne sa dohodli na termíne v piatok.
Exminister kultúry Rudolf Chmel dnes ráno ponuku znova viesť rezort prijal. "Veľmi si to vážim," povedal Dzurinda. Opätovný nástup Chmela na post ministra kultúry Dzurinda vníma aj ako istú morálnu satisfakciu a zadosťučinenie pre Chmela, ktorý funkciu opustil pod politickým tlakom šéfa strany ANO Pavla Ruska.
Predseda vlády inicioval Tóthove odvolanie kvôli listom, ktoré adresoval 66 tisícom učiteľov. Viacerí politici tento krok označili za predvolebnú kampaň v prospech Tóthovej strany Nádej. Rezort kultúry stáli listy 700 tisíc korún. Premiér toto konanie označil za neetické a nemravné. "Pán minister Tóth minul peniaze daňových poplatníkov na podľa môjho názoru osobnú a stranícku kortešačku," povedal Dzurinda. Návrh na odvolanie ministra podporili SMK a skupina okolo Ľubomíra Lintnera. Nominácia Chmela do funkcie predstavuje podľa predsedu vlády vhodný kompromis vzhľadom k proporcionalite obsadenia postov koaličnými partnermi.
Chmelovi ako opätovnému ministrovi kultúry Dzurinda bezvýhradne dôveruje, lebo ho považuje za človeka, ktorý má autoritu, pozná kultúrnu obec a urobí potrebné opatrenia pre zdravú činnosť rezortu. Aj záležitosť okolo výberu nového riaditeľa SND podľa premiéra Chmel zvládne k spokojnosti všetkých. Dzurinda bude nového ministra v jeho krokoch podporovať. Predseda vlády naznačil, že novostavba SND môže začať fungovať 1. septembra tohto roka. Preto si želá, aby mal "nový dom nového gazdu" a verí, že komisia vyberie dobrú osobnosť, ktoré SND povedie.
Najvyšší kontrolný úrad v najbližšom čase premiér požiada o vykonanie kontroly na ministerstve kultúry.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 15:39