StoryEditor

Tender na hranicu: vnútro má problém

11.08.2006, 00:00
Problémy s tendrami na ministerstve vnútra pokračujú. Porušenie zákona odhalila aj posledná kontrola Úradu pre verejné obstarávanie v tomto rezorte. Ministerstvo totiž uprostred súťaže na systém technického a fyzického zabezpečenia východnej hranice s Ukrajinou zmenilo jednu z podmienok -- termín dokončenia.

Problémy s tendrami na ministerstve vnútra pokračujú. Porušenie zákona odhalila aj posledná kontrola Úradu pre verejné obstarávanie v tomto rezorte. Ministerstvo totiž uprostred súťaže na systém technického a fyzického zabezpečenia východnej hranice s Ukrajinou zmenilo jednu z podmienok - termín dokončenia.
Počas tendra prichádzalo množstvo námietok a podnetov na kontrolu - súťaž sa preto tak "natiahla", že pôvodne stanovený termín už nebolo možné stihnúť. "Keďže dátum v súťažných podkladoch bol iný ako v oznámení o súťaži, uzavreli sme kontrolu s tým, že zákon porušili," povedal pre HN podpredseda Úradu pre verejné obstarávanie Rudolf Kulman. Za takúto chybu mohol rezort vnútra dostať pokutu až do výšky pol milióna korún - úrad mu ju však neudelil. Dôvod? Podľa Kulmana chyba nemohla ovplyvniť výsledky tendra.
Kvôli zdĺhavému tendru nemá ministerstvo problém len s úradom. Európska komisia totiž na zabezpečenie východnej hranice vyčlenila 53 miliónov eur - z toho 44 miliónov len pre ministerstvo vnútra, pričom veľkú časť z nich by mal pohltiť práve tento projekt. Ak však Slovensko peniaze nepreinvestuje do konca budúceho roka, hrozí, že o ne príde. Práve dovtedy totiž komisia predĺžila termín na čerpanie zo schengenského prechodného fondu. Hoci tender na ochranu východnej hranice pokračuje, podľa informácií HN uvažujú na ministerstve aj o zrušení celej súťaže. "V súčasnosti prebieha na Úrade pre verejné obstarávanie správne konanie z dôvodu podania ďalších dvoch námietok, preto sa o ďalšom postupe v prípade tohto tendra vyjadríme až po vyhodnotení námietok," reagoval Marek Mišečka z komunikačného odboru ministerstva. Minister vnútra Robert Kaliňák sa už dávnejšie vyjadril, že verejné obstarávanie na ministerstve vnútra je na katastrofálnej úrovni. Inšpekcia preto preveruje všetky tendre. "Kontrola ešte nebola ukončená," tvrdí Mišečka.

Slovensko a Schengen
Po vstupe Slovenska do schengenského priestoru sa zrušia kontroly na vnútorných hraniciach s EÚ. Prioritnou úlohou sa stane zabezpečenie hranice s Ukrajinou - tá sa totiž stane vonkajšiu hranicou schengenského priestoru. Dovtedy sa musí sprísniť aj kontrola na medzinárodných letiskách. Presný termín ešte nie je istý. Pôvodný dátum bol marec 2007, potom október 2007, minister vnútra Robert Kaliňák pripustil odklad nášho vstupu možno až na október 2008.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 12:49