StoryEditor

Harabin: Králik politikárči

07.08.2006, 18:17
Autor:
TASRTASR

Za hru so slovíčkami označil minister spravodlivosti Štefan Harabin vyjadrenia predsedu Špeciálneho súdu (ŠS) Igora Králika, ktorý spochybnil ministrovu právomoc vykonať na súde vnútornú revíziu.
"Tieto vyjadrenia považujem za politikárčenie zo strany pána predsedu Králika, pretože ja som na pôde parlamentu a u pána prezidenta prezentoval iba tie čísla, ktoré mi poskytol v rámci výkazov o činnosti a výkonoch špeciálnych sudcov, tak ako aj iní predsedovia súdov," uviedol dnes Harabin na stretnutí s novinármi v Košiciach. Prisľúbil, že keď budú známe komplexné výsledky, dá ich pred zverejnením Králikovi na vyjadrenie.
"Je smutné a mrzí ma, že niekto začína v justícii s mediálnymi prestrelkami, čo jej škodí a nerieši jej problémy. Problémy v justícii môžeme riešiť iba diskusiou na odbornej úrovni," konštatoval Harabin. "Kto chce politikárčiť, nech vyzlečie talár a ide do politiky," zdôraznil.
Z ministrových ďalších vyjadrení však vyplynulo, že ak by ŠS aj ostal špeciálnym súdom, môže byť maximálne na úrovni okresného súdu.
Faktom potvrdzujúcim, že ministerstvo spravodlivosti už má predstavu o ďalšom osude špeciálnych sudcov, je ale pripravená novela zákona o ŠS. "Samozrejme, už je v legislatívnom procese a uisťujem vás, že to bude urobené ústavným spôsobom. Bude to aj v spojitosti s organizačnou zmenou a tam je aj možnosť znižovať platy. Toto je akútnosť číslo jedna, pričom ide len o nápravu diskriminačnej deformity," povedal Harabin a dodal, že nemieni medzi sudcami robiť rozdiely.
Podľa Harabinovho spresnenia novela zákona o SŠ by sa mala do vlády dostať v septembri a v optimálnom prípade už v októbri by ju mohli mať na stoloch poslanci. Konečné riešenie postavenia ŠS podľa Harabina prinesú až novely trestných kódexov, ktorých účinnosť sa očakáva v marci respektíve v máji budúceho roka.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 11:14