StoryEditor

MVO považujú argumenty ZMOS-u proti novele infozákona za nepravdivé

25.10.2005, 11:26
Autor:
TASRTASR

Argumenty Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) v neprospech pripravenej novely zákona o slobodnom prístupe k informáciám vníma Aliancia Fair-play, Konzervatívny inštitút M.R. Štefánika a združenie Občan a demokracia za ohrozenie tejto právnej úpravy použitím nepravdivých informácií.
Mimovládne organizácie pritom upozorňujú na list, v ktorom predseda ZMOS-u Michal Sýkora vyzýva poslancov NR SR na odmietnutie novely v predloženom znení. Cieľom novely je pritom posilniť právo verejnosti na informácie, pričom aj platy a odmeny štátnych a verejných funkcionárov platených z daní občanov by mali byť verejné. Podľa ZMOS-u však novela spôsobí zverejnenie platov všetkých radových zamestnancov obcí, radových pedagogických a zdravotníckych zamestnancov.
"Novela v navrhovanom znení v žiadnom prípade zverejnenie platov radových zamestnancov nespôsobí. Naopak, presne vymenúva skupiny osôb (najmä vedúcich funkcionárov a pracovníkov orgánov verejnej moci), ktorých platové pomery, či odmeny by mali byť verejne prístupné," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré TASR dnes za trojicu mimovládnych organizácií poskytla Jana McDonnellová z Aliancie Fair-play.
Novela stanovuje, aby boli verejne prístupnými zasadnutia zastupiteľstiev, pokiaľ sú predmetom ich rokovania platové náležitosti alebo odmeny. Zastupiteľstvá podľa mimovládnych organizácií však v žiadnom prípade nemôžu na verejných zasadnutiach prerokovať či určovať platy jednotlivých konkrétnych radových pracovníkov. "Pri školských pracovníkoch sú platy stanovené tabuľkami. Zdravotnícki pracovníci sú zamestnancami iných právnických osôb. I táto skupina má platy určené tarifnými tabuľkami, či mzdovým predpisom. Zastupiteľstvá neurčujú ani platy radových zamestnancov obce," konštatuje Aliancia Fair-play, Konzervatívny inštitút M.R. Štefánika a združenie Občan a demokracia. Trojica MVO novelu infozákona plne podporuje. Podľa nich táto úprava, o ktorej bude rozhodovať na nadchádzajúcom zasadnutí parlament, zásadne prispeje k zvýšeniu transparentnosti, skvalitneniu verejnej kontroly a uplatňovania práva na informácie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 13:00