StoryEditor

Trpká správa pre vládu: Hlasy nezávislých budú chýbať

20.09.2005, 00:00
Parlament nezačne podľa všetkého rokovať ani dnes ráno. Koalícii sa zatiaľ nepodarilo presvedčiť trojicu kľúčových nezávislých poslancov.

Parlament nezačne podľa všetkého rokovať ani dnes ráno. Koalícii sa zatiaľ nepodarilo presvedčiť trojicu kľúčových nezávislých poslancov. Stále tak môže počítať maximálne s 73 hlasmi, pričom na odblokovanie parlamentu jej chýbajú ešte tri. Napriek tomu predseda vlády a SDKÚ Mikuláš Dzurinda opakuje - nepredbiehajme. "Keď sa hrá futbalový zápas, je dôležité, aký je stav v 67. minúte. Ešte dôležitejšie však je to, ako to vyzerá po 90. minúte."
Chýba mu koncepcia
Je isté, že nezávislý poslanec a šéf Misie 21 Ivan Šimko dnes ráno v NR SR bude - pri hlasovaní sa však nebude prezentovať. Oznámil to po včerajšom rokovaní s SDKÚ. Dôvod? Od premiéra chcel počuť, ako kabinet dovládne. "Nedozvedel som žiadnu realistickú koncepčnú predstavu." Šimko ešte môže pri ďalších pokusoch o sfunkčnenie NR SR názor zmeniť, všetko musí ešte odobriť operačný štáb jeho strany. Hlas nezávislého poslanca Gustáva Krajčiho zostáva neistý. "Rozhodnem sa až krátko pred hlasovaním." Včera s ním rokovala nielen koalícia, ale aj opozícia. Pre všetkých má Krajči rovnaký odkaz: nenechám sa vydierať ani jedným politickým táborom. Otáznik visí aj nad nezávislým poslancom Ivanom Kiňom, ktorý podmieňoval príchod do NR SR odporúčaním lekárov. Včera sa nám s ním skontaktovať nepodarilo.
Kukan bez komentára
Otvorené je naďalej aj "stiahnutie" ministra zahraničných vecí Eduarda Kukana (SDKÚ) do parlamentu, čím by koalícia získala ďalší hlas. Podľa informácií HN sa v SDKÚ o tejto možnosti reálne uvažuje, išlo by však iba o krajné riešenie. Strana to stále odmieta komentovať. "Nič o tom nevieme," zopakoval včera aj Kukanov hovorca Juraj Tomaga. V kuloároch sa tiež špekuluje, či koalícii nestačí na spriechodnenie parlamentu iba 75 hlasov. Ústava hovorí, že NR SR je uznášaniaschopná, ak je prítomná nadpolovičná väčšina "všetkých jej poslancov". Dnes tvorí plénum 149 poslancov (náhradník za zosnulého Zsolta Komlósyho z SMK nemal šancu kvôli obštrukciám zložiť poslanecký sľub) - pri takomto počte predstavuje nadpolovičnú väčšinu 75 poslancov. Ústavní experti Radoslav Procházka a Ján Drgonec sa zhodujú: kvórum sa vypočítava zo všetkých 150 poslancov, na väčšinu tak treba 76 hlasov. "Je to otázka výkladu," tvrdí Procházka. Šéf Ústavnoprávneho výboru NR SR Drgonec k tomu podotkol: "To je to, čomu sa hovorí, že topiaci sa aj stebla chytá..."
Fica chráni imunita
Drgonec včera odmietol obvinenia opozičného Smeru-SD, že si ho koalícia kúpila pre podporu v parlamente. Spolu s Miroslavom Abelovským zastupuje nespokojných majiteľov pozemkov, na ktorých sa stavia automobilka Kia. Vláda minulý týždeň rozhodla, že majiteľom pozemkov doplatí 380 miliónov Sk. Fico to označil za "očividný klientelizmus" - vláda, ktorá dlhodobo odmietala vyrovnanie cien za pozemky, podľa neho nakoniec umožnila dvom nezávislým poslancom získať niekoľko desiatok miliónov Sk ako odmenu za právne zastupovanie. "Vzťah advokáta a klienta môže za klientelistický označiť len imbecil," reagoval Drgonec. Fico však podľa neho "imbecilitu" len predstiera. Ako vysvetlil, za vyhláseniami lídra Smeru-SD je snaha o čo najskoršie predčasné voľby, kedže preferencie tejto opozičnej strany dosiahli strop a môžu už len klesať. Fico si za svojimi vyhláseniami stojí. "Na prezentovanom stanovisku nič nemeníme," uviedla hovorkyňa Smeru-SD Silvia Glendová. Drgonec ani Abelovský sa právne brániť nebudú - Fica totiž chráni imunita. "Bolo by mi potešením žalovať pána Fica, ale on veľmi dobre vie, že žalovateľný nie je - a preto urobil to, čo urobil," skonštatoval Drgonec.

Spory medzi politikmi
SDKÚ vz. Robert Kaliňák (Smer-SD)
- Kaliňák vyhlásil, že medializované mená členov tzv. skupinky získal z prostredia SDKÚ. Tá ho za to zažalovala. Na okresnom súde Kaliňák vyhral, SDKÚ sa však odvolala - spor by mal vo štvrtok pokračovať na krajskom súde.
Gabriel Palacka (SDKÚ) vz. Monika Beňová (Smer-SD) - Exminister dopravy zažaloval europoslankyňu, ktorá povedala, že Palacka nespĺňa kritériá na funkciu v Európskej banke pre obnovu a rozvoj. Okresný súd pred pár dňami Palackovu žalobu zamietol.
KDH vz. ANO - Súdia sa pre výroky Pavla Ruska. Ten vyslovil podozrenie, že podnikateľ František Mojžiš daroval KDH 10 miliónov Sk. Súd stále pokračuje.
KDH vz. Robert Fico (Smer-SD) - Šéf opozičnej strany obvinil v roku 2001 KDH, že chcú získať z prípadného nákupu stíhačiek provízie. Okresný súd žalobu KDH zamietol.
Ivan Gašparovič verzus Rudolf Zajac - Prezident podal trestné oznámenie na ministra zdravotníctva, ktorý o hlave štátu povedal: "Pokiaľ viem, bol úspešným klientom napríklad B.M.G."
zdroj: hn

Rusko: ANO rozložil premiér


ANO má dôkazy, že za rozkladom aliancie stojí premiér Mikuláš Dzurinda s tichou podporou KDH. Bude preto iniciovať rokovanie parlamentného branno-bezpečnostného výboru, kde predloží dôkazy. "Išlo o pripravovaný scenár na likvidáciu ANO," povedal šéf aliancie Pavol Rusko. Ako dodal, SDKÚ brali voličov, KDH zasa nechcelo otvárať financovanie cirkví. Scenár mal počítať s dvomi možnosťami -- najprv diskreditovať ANO a pripojiť ju k SDKÚ. Teraz podľa neho pokračuje druhý variant -- pripravené sú ďalšie falošné obvinenia voči Ruskovi s cieľom zničenia ANO. Rusko predloží výpovede ľudí a nahrávky rozhovorov o účelovej diskreditácii a zastrašovaní členov ANO. SDKÚ a KDH to označili za nezmysel. (TASR, r)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
13. máj 2024 22:25