StoryEditor

Šéf ukrajinského parlamentu Moroz pricestoval na bratislavskú konferenciu

26.05.2007, 13:21
Autor:
TASRTASR

Ukrajinský predseda parlamentu Oleksandr Moroz dnes predpoludním pricestoval do Bratislavy, kde ako hosť v rámci Konferencie predsedov parlamentov štátov Európskej únie prednesie víziu o budúcom smerovaní svojej krajiny. Moroz prišiel na Slovensko už vo štvrtok, pre vnútropolitickú krízu na Ukrajine sa však po niekoľkých hodinách náhle vrátil do vlasti.

Krízu vyvolal mocenský boj medzi ukrajinským prezidentom Viktorom Juščenkom a premiérom Viktorom Janukovyčom. V Kyjeve sa vo štvrtok generálny prokurátor Sviatoslav Piskun, ktorý je Janukovyčov spojenec, odmietol podriadiť dekrétu, ktorým ho prezident Juščenko odvolal z funkcie.

Pre Slovensko je podľa predsedu NR SR Pavla Pašku veľmi dôležité, aby Ukrajina pokračovala v ceste demokratizácie a pokojnou cestou vyriešila súčasnú politickú krízu.

Je to náš významný sused a partner, a to aj z pohľadu našej ambície splniť podmienky na vstup do Schengenu, kde spolupráca s ukrajinskou stranou je absolútne podstatná. Na to je pokoj a jasné usporiadanie inštitúcií v rámci Ukrajiny ako štátu nevyhnutné, uviedol Paška dnes pre novinárov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 16:28