StoryEditor

Poslanci zrušili Plaiov úrad

15.03.2006, 23:00

Úrad pre štátnu službu, ktorý len v roku 2002 vznikol ako garant nezávislosti na úradoch, zanikne. Rozhodli o tom včera poslanci, ktorí schválili pozmeňujúci návrh poslanca SDKÚ Zoltána Horvátha k novele zákona o štátnej službe. Úrad ukončí svoju činnosť ešte pred voľbami -- k 1. júnu tohto roka. "Parlament sa vysmial občanom. Obchodníci v politike opäť predviedli svoju moc," reagoval v rozhovore pre HN predseda zrušeného úradu Ľubomír Plai. Napriek tomu sa ešte nevzdáva. Ako nám potvrdil, je pripravený u prezidenta republiky lobovať, aby novelu zákona nepodpísal a vrátil ju do parlamentu. "Využijem všetky zákonné prostriedky, aby som toto rozhodnutie zvrátil."
Poslanec Horváth svoj návrh zdôvodňoval tým, že úrad nenaplnil očakávania, nestal sa garantom dobre fungujúcej a profesionálnej štátnej služby -- naopak, stal sa jej brzdou. "Som rád, že sa našla dostatočná podpora," povedal pre HN po hlasovaní. Pritom ešte začiatkom tohto týždňa tvrdil, že jeho návrhu chýba politická vôľa, a preto sa o ňom rokovať podľa všetkého nebude. Čo sa zmenilo? "Došlo k politickým dohodám." Aj podľa ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ) prax jasne ukázala, že Úrad pre štátnu službu spôsobuje byrokratizáciu štátnej služby a vyvoláva zbytočné náklady.
"Musíme odmietnuť takúto argumentáciu. Pomalosť, nepružnosť a neefektívnosť úradu, kritika úradu, vychádzala väčšinou z ťažkých začiatkov štátnej služby, keď sme potrebovali zorganizovať v krátkom čase veľký počet výberových konaní," bránil Plai svoj úrad. Bez existencie úradu by podľa neho štátnej správe hrozilo spolitizovanie. Ešte v pondelok vyzval politikov, aby občanom jasne povedali, či "chcú vrátiť do štátnej správy politické nominácie". Snahy o elimináciu úradu vysvetľoval tým, že strany chcú pred voľbami zabezpečiť pre svojich členov miesta na vedúcich postoch v štátnej správe.
Po zrušení úradu prejdú jeho kompetencie, práva a povinnosti na ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 08:05