StoryEditor

Borat obeťou potláčania ľudských práv

08.03.2007, 15:51
Autor:
SITASITA

Fiktívny kazašský televízny reportér Borat sa stal nečakane súčasťou výročnej správy šéfky americkej diplomacie Condoleezzy Rice o porušovaní ľudských práv. Správa z roku 2006 kritizovala skutočný Kazachstan za obmedzovanie slobody prejavu. Americké ministerstvo zahraničných vecí vyčíta Kazachstanu, že nemá nezávislé súdnictvo a v správe sa taktiež spomína minuloročné zavraždenie opozičného politika Altynbeka Sarsenbajulyho.
Popri obmedzovaní slobody prejavu tamojším médiám, kritickým voči režimu prezidenta Nursultana Nazarbajeva, správa zahŕňa i zablokovanie kazašskej internetovej stránky Borata www.borat.kz. "Vláda vnímala obsah satirickej stránky britského komika Sachu Barona Cohena ako urážlivý a zablokovala jej .kz doménu," uvádza správa. Baron Cohen, ktorý stránku vzápätí presunul na adresu www.borat.tv, je dlhodobo tŕňom v oku kazašskej vlády. Tá tvrdí, že komik zobrazuje Kazachstan ako krajinu mizogýnov a rasistov.
Krátko po zablokovaní stránky, kazašský minister zahraničných vecí sa Cohenovi vyhrážal "právnymi krokmi". Cohen, ktorý má židovský pôvod, reagoval napodobnením postavy Borata: "Ja... plne podporujem zámer svojej vlády zažalovať tohto Žida."
Správa vyčítala Kazachstanu mučenie pri vypočúvaní políciou, nezdravé podmienky vo väzeniach, svojvoľné zatýkania občanov, obmedzenie slobody zhromažďovania, násilie voči ženám a obmedzenie možnosti občanov zmeniť svoju vládu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 05:36