StoryEditor

Dzurinda: Fico zlyhal pri riešení pozície k európskej ústavnej zmluve

11.06.2007, 12:30
Autor:
TASRTASR
Premiér Robert Fico zlyhal pri riešení pozície Slovenska k európskej ústavnej zmluve, vyhlásil dnes predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda. "Bolo jeho politickou povinnosťou pokúsiť sa o čo najširšiu politickú zhodu," povedal dnes pred novinármi.

Témou európskej ústavnej zmluvy sa bude 21. júna zaoberať summit Európskej rady. Vláda by mala pozíciu SR schváliť v stredu 13. júna. Fico sa údajne minulý týždeň dohodol s Dzurindom na stretnutí, aby sa oboznámil so stanoviskom SDKÚ-DS k tejto otázke. V piatok však podľa Dzurindu na dnes dohodnuté stretnutie zrušil a požiadal opozičného lídra o písomné stanovisko k téme. "Inými slovami, vláda v stredu rozhodne, a ak dovtedy stanovisko stihnem poslať, pán predseda sa s ním láskavo oboznámi," poznamenal Dzurinda. Podľa neho to svedčí o tom, ako "povrchne a nezodpovedne" sa stavia k premiér k riešeniu takej závažnej otázky.
Návrh pozície SR z dielne ministerstva zahraničných vecí hovorí, že vláda bude prípadné ústupky pri rokovaniach vnímať ako súčasť dohody o zachovaní celistvosti systému inštitucionálnych ustanovení dohodnutých v ústavnej zmluve. Dzurinda nepovažuje za šťastné hovoriť hneď na začiatku pozície vlády o prípadných ústupkoch. "Nevidím dôvod na ústupky, vidím dôvod na držanie vyrokovanej pozície," konštatoval líder SDKÚ-DS. Vyrokovanej pozície sa treba podľa neho držať najmä v pri počte hlasov v Európskej rade alebo oblastiach ponechaných na rozhodovanie konsenzom teda daniach, sociálnej oblasti a ďalších.
Kľúčové pozície vlády sú podľa Dzurindu skryté v podpore doplnenia zmlúv o zmienku o nových aktivitách EÚ. Podľa návrhu pozície ide napríklad o energetickú bezpečnosť, klimatické zmeny či boj proti terorizmu. Dzurinda sa premiéra pýta, či ide len o tieto oblasti, a nie napríklad aj o harmonizáciu daní.
Pripravovaná pozícia vlády zatiaľ nepodporuje zakotvenie tzv. kodanských kritérií do textu zmluvy. Expremiér s tým nesúhlasí, pretože nové členské štáty majú podľa neho preukázať hodnotovú kompatibilitu so starými členmi. "Nerozumiem, prečo sa máme brániť kodanským kritériám. Preto, lebo práve kodanské kritériá boli problémom pre Vladimíra Mečiara a jeho vládu v rokoch 1995 až 1998?" spýtal sa Dzurinda.
Na rozdiel od pripravovanej pozície vlády chápe predseda SDKÚ-DS integračnú schopnosť únie pri prijímaní nových členov ako legitímnu podmienku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 11:23