StoryEditor

Duray: Územnú autonómiu považujem momentálne za odbornú otázku

11.03.2007, 19:28
Autor:
TASRTASR

Územná autonómia pre maďarskú menšinu na Slovensku nie je v súčasnosti predmetom diskusií v Strane maďarskej koalície (SMK). "Už asi desať rokov o tom nediskutujeme," uviedol dnes výkonný podpredseda strany Miklós Duray v relácii TV JOJ Politika.Sk. Osobne považuje tému územnej autonómie momentálne za odbornú otázku.

Maďarská menšina by podľa Duraya mala mať nejakú formu autonómie, tú by bolo potrebné vydiskutovať za účasti slovenských i zahraničných odborníkov. Zdôraznil, že autonómia je prvok demokracie. "Keď berieme hociktoré príklady samosprávy, alebo, ak chcete, autonómie v Európe, tak každý fungujúci príklad môže byť príkladom aj na Slovensku," povedal.

V súvislosti s návrhom budúceho štatútu Kosova od osobitného vyslanca OSN Marttiho Ahtisaariho, ktorý dáva juhosrbskej provincii obmedzenú štátnosť pod medzinárodným dozorom, Duray potvrdil, že SMK tento návrh podporuje. Kosovský problém podľa neho zapríčinila protiautonomistická a protidemokratická politika bývalého juhoslovanského prezidenta Slobodana Miloševiča. "Takže my to vidíme tak, že ten politik, ktorý je proti navrhovanému Ahtisaariho riešeniu, ide v podstate v Miloševičových šľapajach," povedal.

Vzhľadom na blížiaci sa kongres SMK Duray uviedol, že on osobne nemá kandidáta na post straníckeho šéfa. K možnej kandidatúre súčasného podpredsedu Pála Csákyho povedal, že by bol dobrým predsedom. "Je inteligentný človek, má dostatočný prehľad, aj dostatočnú prax," povedal.

K snahe predsedu SMK Béla Bugára zrušiť jeho funkciu výkonného podpredsedu Duray poznamenal, že on osobne má inú predstavu o riadení strany. "Treba diverzifikovať úlohy, predseda strany by mal zodpovedať za politiku strany, iná osoba by mala zodpovedať za stranícke štruktúry a iná osoba za hospodárenie," povedal.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 06:13