StoryEditor

Slovensko a Srbsko chcú naďalej prehlbovať spoluprácu v colných otázkach

23.11.2006, 13:53
Autor:
TASRTASR

Hodnotenie štvorročnej spolupráce a jej prehlbovanie na odbornej úrovni dominovala na dnešnom stretnutí generálnej riaditeľky Colného riaditeľstva SR Eleonóry Kročianovej so srbským partnerom Draganom Jeriničom.
Spolupráca medzi Slovenskom a Srbskom v tejto oblasti sa začala v roku 2002, keď obe krajiny podpísali medzinárodnú zmluvu medzi SR a zväzovou vládou Zväzovej republiky Juhoslávie o vzájomnej spolupráci v colných otázkach.
Hlavní predstavitelia oboch colných správ hodnotili obdobie štvorročnej spolupráce veľmi pozitívne a vyjadrili snahu pokračovať v nej ďalej. O dobrých vzťahoch medzi slovenskými a srbskými colníkmi svedčí i práve prebiehajúca spolupráca v oblasti vzdelávania, projekt Spolupráca bez hraníc, ktorý má tri úrovne - analýza stavu Colnej správy Srbska, transfer know-how formou tréningov a materiálna pomoc formou počítačovej techniky. Projekt sa začal realizovať v júni a do 6. novembra sa na Slovenska vzdelávajú srbskí colníci. Vzdelávacie témy v rôznych oblastiach colnej problematiky sú kompatibilné s témami Európskeho spoločenstva.
Projekt sa financuje z prostriedkov Fondu Bratislava Belehrad v rámci slovenskej zahraničnej pomoci - Slovak Aid. Je to odborná pomoc SR prostredníctvom Ministerstva zahraničných vecí SR v rámci medzinárodnej spolupráce na Balkáne. Cieľom uvedenej odbornej pomoci, ktorú má slovenská colná správa poskytnúť srbským colníkom, je najmä odovzdanie skúseností z predvstupového procesu Slovenska do Európskej únie v oblasti správy cla a daní. Srbskí colníci v rámci tréningu absolvujú štyri tréningové moduly, ktoré sú zameraná na činnosť colného laboratória, legislatívu v oblasti správy cla a spotrebných daní, informatiku (vývoj a správa colného informačného systému), výkon colného dohľadu so zameraním na pôvod tovaru, colnú hodnotu a ochranu práv duševného vlastníctva. Výsledkom je vyškolenie odborných lektorov pre Srbsko, ktorí budú získané vedomosti odovzdávať ďalej, s cieľom zabezpečiť hladký a bezproblémový vstup do Európskej únie.
Pre ďalšie vzdelávanie srbských colníkov Kročianová odovzdala spolu s riaditeľom neziskovej organizácie NEO Jeriničom i technickú pomoc - projektor a pätnásť notebookov, ktorých zakúpenie financovali z Fondu Bratislava - Belehrad v rámci slovenskej pomoci Slovak Aid.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 08:43