StoryEditor

Spor Mikloš versus Fico vrátil Najvyšší súd SR na okresný súd

28.07.2005, 13:58
Autor:
TASRTASR

Najvyšší súd SR dnes vrátil spor na ochranu osobnosti medzi ministrom financií Ivanom Miklošom a lídrom smeru Robertom Ficom na okresný súd.
"Tým, že okresný súd neumožnil žalovanému uskutočnenie práva na verejnom vyhlásení rozsudku, dopustil sa chyby konania. Pri existencii tejto chyby musí vždy dovolací súd na ňu prihliadnuť. Je potrebné vždy toto rozhodnutie zrušiť," uviedla dnes v zdôvodnení rozhodnutia Najvyššieho súdu SR predsedníčka senátu Daniela Sučanská.
Podľa NS SR bola Ficovi odňatá možnosť konať pred okresným súdom, a to tým, že súd vyhlásil v danej veci rozsudok, na ktorý nebol predseda Smeru predvolaný a ani nebol o tom upovedomený.
Krajský súd v Bratislave 24. novembra 2004 skonštatoval, že ani politik nemôže pri vyslovovaní svojich osobných názorov na adresu iného politika zájsť za hranicu prípustnej kritiky. Fico sa podľa jeho rozsudku mal za svoje nepravdivé výroky na Miklošovu adresu v súvislosti s údajnou províziou z privatizácie SPP ospravedlniť v presne určených médiách. Líder Smeru mal zaplatiť Miklošovmu právnemu zástupcovi, advokátovi Ernestovi Valkovi, približne stotisícové trovy konania. Súd mu však neuložil povinnosť zaplatiť 600 tisíc korún ako nemajetkovú ujmu, ktorú Mikloš pôvodne žiadal. Súd dospel k názoru, že napriek tomu, že zásah do dobrého mena Mikloša bol veľký, postačuje, aby sa politik politikovi iba ospravedlnil. Opieral sa pritom aj o Miklošovu výpoveď, ktorý zdôraznil, že mu ide v prvom rade o verejné ospravedlnenie.
Predseda Smeru, ktorý sa zastupoval pred okresným súdom sám a až v odvolacom konaní si najal advokáta, sa po vynesení verdiktu krajského súdu odmietol Miklošovi ospravedlniť. Na odvolacom konaní sa nezúčastnil. Na prvom pojednávaní tvrdil, že žaloba neobsahuje jeho presné výroky.
Mikloš s Valkom tvrdili, že Fico na tlačovej besede Smeru 28. februára 2003 pri téme korupcia a klientelizmus nepravdivo spojil meno ministra financií s údajnou províziou z privatizácie SPP. V očierňovaní Mikloša mal Fico pokračovať aj na mimoriadnej schôdzi parlamentu. Tam okrem Vladimíra Mečiara v súvislosti s korupciou spomenul aj meno ministra financií.
Fico mal pritom vysloviť domnienku, že Mikloš môže byť ešte bohatší ako Mečiar. Mikloš tvrdí, že Ficove výroky na jeho adresu sa okrem iného dotkli aj jeho rodiny. Rovnako predseda Smeru má mať svojimi tvrdeniami na svedomí pokles Miklošových osobných politických preferencií v prieskume verejnej mienky za mesiace marec a apríl v roku 2003. Krajský súd však argumenty ministra financií neakceptoval.
Mikloš pôvodne žiadal od Fica za vyhlásenia na jeho adresu iba symbolickú jednu korunu, čím chcel dať poslancovi šancu na prípadnú mimosúdnu dohodu a ospravedlnenie. Ficov postoj na prvom pojednávaní v septembri 2003 sa stal pre Mikloša dôvodom na žiadanie niekoľkostotisícovej nemajetkovej ujmy. Mikloša totiž okrem iného "dopálila Ficova hra na slovíčka". Sumu 600 000 korún požadoval minister vzhľadom na majetok a príjmy žalovaného.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
13. máj 2024 09:59