StoryEditor

Primátorovi Prešova neodsúhlasili zvýšenie platu

19.07.2005, 13:42
Autor:
TASRTASR

Primátor Prešova Milan Benč (Smer - sociálna demokracia) bude mať i naďalej mesačný plat 66 400 Sk. Navrhnuté zvýšenie na 73 100 Sk s účinnosťou od 1. augusta poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Prešove na svojom zasadnutí v pondelok 18. júla neodsúhlasili.
Úpravu platu navrhol po dohode s primátorom prednosta mestského úradu Ján Dobrovič a argumentoval právnymi úpravami odmeňovania primátorov miest, predovšetkým tým, že priemerná mzda v hospodárstve SR vzrástla o 10 percent. Terajší plat má Benč od rozhodnutia parlamentu v júli 2004.
K návrhu nebola žiadna rozprava, prekvapujúco však vo verejnom hlasovaní neprešiel. Z možných 24 hlasov dostal len šesť, dokonca bol aj jeden poslanec proti - Vasil Janko (koalícia SDKÚ, DS, ANO). Je to v histórii mestskej samosprávy v Prešove prvý prípad svojho druhu. Benč rozhodnutie nekomentoval, akurát do mikrofónu povedal: "Ďakujem za uznesenie".
Celý deväťčlenný klub, v ktorom je i spomenutý poslanec Janko sa zdržal aj pri hlasovaní o priznaní odmien hlavnému kontrolórovi mesta Milanovi Tkáčikovi (67 140 Sk) a zástupcom primátora Stanislavovi Gobanovi (KDH - 70 090 Sk) a Milanovi Lacovi (Smer - SD - 67 910 Sk) za prvý polrok 2005. Odmeny však vďaka hlasom najpočetnejšieho klubu v MsZ - KDH a klubu Smer SD - ĽS-HZDS boli odsúhlasené.
Od 1. augusta začnú platiť Nové zásady hodnotenia činnosti a odmeňovania poslancov MsZ. Zakotvujú aj zvýšenie mesačnej odmeny poslancovi o 300 Sk na sumu 2100 Sk. Pri tomto návrhu sa rozprúdila dlhá diskusia, no väčšinou hlasov ho schválili.
Prešovskí poslanci ustanovili tiež v tomto volebnom období v poradí druhú dočasnú komisiu na prešetrenie sťažnosti na predstaviteľa samosprávy. Po sťažnosti na primátora bude teraz päťčlenná komisia riešiť sťažnosť súkromného podnikateľa Petra Jarkovského - CORYN na hlavného kontrolóra. Ide o známy prípad sporu medzi týmto podnikateľom a mestom Prešov o vlastníctvo k pozemku a vozovke na Strojníckej ulici v priemyselnej časti mesta zv. Širpo. Podľa sťažovateľa Tkáčik robil prieťahy v konaní.

jj som

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 03:57