StoryEditor

Poslanci: Termín otvorenia novostavby SND 14. apríla nikto nespochybňuje

11.01.2007, 18:17
Autor:
TASRTASR

Plánovaný termín otvorenia novostavby Slovenského národného divadla 14. apríl 2007 nikto nespochybňuje. Skonštatovali to poslanci parlamentného výboru pre kultúru a médiá po dnešnej návšteve novostavby, i keď podľa predsedu výboru Pavla Minárika (KDH) to nebude jednoduché vzhľadom na sklzy na stavbe.
"Ja nechcem hovoriť, že to nepôjde, ale vzhľadom na to, že sme z tých šiestich mesiacov, ktoré mali byť prakticky už len na odovzdávanie, odkusli štyri mesiace na to, aby sa to dostavalo, budú tu určite značné problémy," povedal Minárik a pripomenul, že činohra doteraz nie je odovzdaná a je pred technologickými skúškami. Podpredsedníčka výboru, poslankyňa SDKÚ-DS Magda Vášáryová po diskusiách s divadelníkmi dodala, že ak v novostavbe nebudú môcť začať so skúškami 1. februára, nebude možné odštartovať prevádzku po 14. apríli.
Podľa podpredsedu výboru Dušana Jarjabka (Smer-SD) je hlavným problémom SND to, že súčasná koalícia musí naprávať to, čo "domrvila" predchádzajúca. Termín otvorenia divadla však podľa neho nebol spochybnený ani ohrozený, i keď isté riziká existujú. "Zo strany generálneho riaditeľstva, zo strany ministerstva kultúry a zo strany koaličných poslancov môžem deklarovať, že naozaj tu dobrá vôľa je," povedal Jarjabek ohľadne termínu otvorenia divadla 14. apríla.
V poslednej fáze SND preberie divadlo priamo od dodávateľov a kolaudačné rozhodnutie sa vydá priamo na SND. Opoziční poslanci v tejto súvislosti vyjadrili mierne obavy. "Máme obavu, že v momente, keď SND prevezme budovu, všetci dajú ruky preč a v tých problémoch, ktoré sa tu určite ešte vynoria, zostane SND samo," povedala Vášáryová. Ako dodal Minárik, dostali ubezpečenie, že sa zmluvne dohodne, ako bude SND naďalej fungovať v tomto objekte za investovania Správy kultúrnych zariadení. Poslanci avizovali, že chcú tieto zmluvy vidieť.
Generálna riaditeľka SND Silvia Hroncová doplnila, že generálne riaditeľstvo sa do budovy začne sťahovať ako prvé už 15. januára a do 10 až 15 dní by mali dostať právoplatné kolaudačné rozhodnutie na celú budovu. Sťahovanie by sa malo začať 1. februára. Do konca januára by mala byť dokončená činohra a v experimentálnom štúdiu chýbajúce teleskopické hľadisko. "V tejto chvíli je veľmi dôležité vynaložiť mimoriadny tlak na to, aby dodávatelia svoje termíny dodržali," povedala s tým, že na stavbe sa začne pracovať dvojfázovo.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 22:10