StoryEditor

Export rastie, stále však zaostávame

28.06.2007, 00:00
Slovenská ekonomika rastie vďaka exportu. Hoci sa na tom zhodujú ekonómovia aj politici, podpora vývozu stále zaostáva. Celková suma poskytnutej štátnej pomoci dosiahla vlani takmer 10 miliárd korún. Najviac sa ušlo regiónom formou dotácií a daňových úľav, pre export šlo najmenej.
V článku je graf

Na financovanie oficiálnych účastí Slovenska na medzinárodných veľtrhoch a výstavách sa vlani použilo 10,2 milióna korún. Česi minuli až 200 miliónov českých korún. Aj preto ministerstvo hospodárstva žiada, aby sa do roku 2013 zvýšili prostriedky na prezentáciu Slovenska 13-násobne. O šesť rokov by sa tak v štátnom rozpočte muselo nájsť 130 miliónov korún. Znížiť zaťaženie štátnej pokladnice by podľa ministerstva hospodárstva mali finančné prostriedky z operačného programu Konkurencieschopnosť a hospodársky rast.
Slovenský trh je malý
Objem exportu tovarov a služieb na obyvateľa dosiahol vlani takmer dvojnásobok hodnoty roku 2002. Hoci sa exportná výkonnosť Slovenska každoročne zvyšuje tak v absolútnych hodnotách, ako aj na jedného obyvateľa, v porovnaní so susednými krajinami zaostávame. Podľa ministerstva hospodárstva je podpora exportu nevyhnutná. "Vnútorný trh je pre väčšinu slovenských výrobcov malý a pre mnohých z nich sa v súvislosti s vývojom domácej ekonomiky zužuje. Vývoz sa pre rastúci počet podnikov stáva riešením odbytových problémov," uvádza sa v návrhu Proexportnej politiky Slovenska na roky 2007 až 2013, ktorý predložilo ministerstvo hospodárstva na vládu.
Malé aj stredné podniky
Podľa návrhu je potrebné sústrediť sa na podporné aktivity aj pre malé a stredné podniky. Ich podiel na celkovom exporte totiž vlani predstavoval len 35 percent. Cieľom proexportnej politiky na nasledujúcich šesť rokov je zvýšiť export ročne v priemere o 15 až 20 percent, ale aj znížiť závislosť od dovozu.
Expanziu vývozu možno očakávať najmä pri automobilkách, ale aj elektronických zariadeniach. Automobily sú s pätinovým podielom najvýznamnejšou položkou vývozu. O rast exportu sa zaslúžili automobilky PSA a KIA, ktoré v minulom roku spustili svoju výrobu. No nesmieme zabúdať na Volkswagen, ktorý zvýšil v minulom roku svoju produkciu o 11 percent. Na druhom mieste v rebríčku vyvážaných komodít sa umiestnili elektrické stroje, ktoré sú tvorené hlavne televízormi. Ich vývoz vzrástol až o 165 percent, pričom najväčšiu zásluhu mali na tom Samsung a Sony.
Suché mlieko ide najlepšie
Podiel agroproduktov na celkovom exporte klesá a vlani dosiahol 4,3 percenta. Agrosektoru dominuje mlieko a mliečne výrobky, darí sa najmä sušenému mlieku. "Nestály kurz slovenskej koruny spôsobil vývozcom nemalé problémy, no tento rok na základe ustálenia by malo byť všetko v poriadku," dúfa Jana Plánková zo Slovenského mliekarenského zväzu, ktorá tvrdí, že objem vývozu mlieka a mliečnych výrobkov bude v tomto roku ešte vyšší.
Dôležité sú podmienky
Podpora exportu nestojí len na pleciach ministerstva hospodárstva. Aktivitu vyvíjajú aj Eximbanka a Slovenská záručná a rozvojová banka. Prostredníctvom bankových a poisťovacích činností Eximbanka vlani podporila export v objeme 85,1 miliardy korún, čo predstavuje prekročenie jeho rozpočtovanej výšky o 15 percent.
Slovenská záručná a rozvojová banka poskytuje záruky na úvery. "Tieto záruky slúžia pre podnikateľov, ktorí nespĺňajú niektoré kritérium komerčnej banky. V prípade neschopnosti splácania daného úveru, SZRB splatí dohodnuté percento, nikdy to nie je plná čiastka zo sumy, a klient nám ostáva dlžný podľa mandátnej zmluvy," vysvetlila Zuzana Španková zo Slovenskej záručnej a rozvojovej banky.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 10:48