StoryEditor

Ovládanie spotrebičov silou vôle

25.06.2007, 16:10
Autor:
SITASITA

Nová japonská technológia umožní ovládať elektronické zariadenia iba silou mysle - bez akéhokoľvek konvenčného diaľkového ovládania. Technológiu vyvinula spoločnosť Hitachi Inc. Pracuje na princípe snímania a analyzovania drobných rozdielov prekrvenia mozgu a tieto zmeny mení na elektrické signály. Počas demonštrácie v tokijských laboratóriách spoločnosti Hitachi nasadili užívateľovi na hlavu špeciálnu čiapku, pripojenú optickými vláknami k zariadeniu, ktoré ovládalo pomocou kontrolného počítača a motorčeka hračkársky vláčik. Užívateľ sa nadýchol a uvoľnil. Potom v mysli uskutočnil jednoduchú úvahu a vláčik sa pohol dopredu. Vláčik sa pohol aktivovaním konkrétnej časti mozgu. Pokiaľ si užívateľ začal v hlave opakovať násobilku alebo text nejakej pesničky - predný mozgový lalok sa prekrvil, zariadenie pretransformovalo túto činnosť na elektrický signál a vláčik sa pohol. Keď užívateľ chcel vláčik zastaviť, nesmel myslieť na nič. Tok krvi v mozgu sa vrátil do pokojových hodnôt a elektrický signál sa stratil. Hračka sa zastavila.
Ide o technológiu, ktorá sníma prostredníctvom infračerveného žiarenia zmeny v prekrvení mozgu. Táto technológia je určená najmä pre zdravotníctvo, spoločnosti ako Hitachi či Honda Motor Co. sa však predháňajú v plánoch jej komerčného využitia. Vedci spoločnosti Hitachi chcú prísť so zariadením, ktoré nahradí televízne diaľkové ovládanie a umožní zákazníkom zapínať a vypínať televízor či prepínať kanály len silou myšlienok. Honda chce technológiu využiť na výrobu inteligentných automobilov novej generácie. Jedného dňa by tak mohli zmiznúť diaľkové ovládače, klávesnice a ľudia so zdravotným postihnutím by mohli myšlienkami ovládať elektrické invalidné vozíky, postele či umelé končatiny. Taktiež ľudia s paralyzujúcimi chorobami by mohli naďalej komunikovať s okolím, aj keď nebudú schopní ovládať svoje svalstvo.
Hitachi od roku 2005 dodáva na trh zariadenie, ktoré monitoruje mozgovú činnosť u paralyzovaných pacientov a umožňuje im odpovedať na jednoduché otázky - mentálna činnosť znamená "áno" a pokiaľ pacient nemyslí na nič, znamená to "nie". Výhodou zariadenia je, že senzory netreba fyzicky implantovať do mozgu. Predchádzajúce technológie totiž vyžadovali vloženie čipu dovnútra pacientovej lebky. Technológia však má v súčasnosti i svoje nedostatky. Prvým problémom je veľkosť. Páska, ktorú si pacient musí dať na hlavu váži približne kilogram. Druhým problémom je, aby zariadenie zachytávalo iba tie správne signály a ignorovalo mozgovú činnosť, prebiehajúcu v pozadí. Technológia sa dá jednoducho aplikovať aj na ovládanie hračiek, takže na trhu by sa mohli objaviť hračkárske vláčiky, jednoducho ovládané myšlienkami.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 18:53