StoryEditor

Robert Fico mení dejiny

06.06.2007, 00:00
Vývoj na Slovensku po júnových parlamentných voľbách sa môže pokojne nazvať érou Roberta Fica. Nielenže premiér a jeho strana Smer-sociálna demokracia lámu rekordy popularity, ale tento trend sa nemení ani rok po voľbách.
V článku je graf V článku je tabuľka

Historický unikát
Skôr naopak, vládnutie Ficovho kabinetu považuje za úspešné viac ako tretina opýtaných občanov (opak si myslí iba pätina ľudí, zvyšok to vidí pol na pol). Vyplýva to z aktuálneho prieskumu agentúry MVK, ktorá obdobnú popularitu kabinetu nepamätá. Tento úspech je v našich pomeroch anomáliou, tvrdí dokonca šéf agentúry Pavel Haulík. "Od roku 1998, keď to my sledujeme, sa vlády vždy pohybovali v červených číslach - negatívne hodnotenia prevažovali nad pozitívnymi. Niekedy boli rozdiely až priepastné."

Spokojnosť preto neskrýva podpredseda vlády a Smeru Robert Kaliňák. "Úlohou vlády je skĺbiť požiadavky ekonomiky a medzinárodnej politiky s požiadavkami ľudí, a ak sa nám to len trošku darí, sme radi."

Ten muž to vyrieši
Recept na Ficov úspech je pritom prozaický - komunikácia. "Predchádzajúca vláda podcenila komunikáciu s občanom, ktorý má trochu hlbšie do peňaženky, a dívala sa na neho z výšky, a to ľudia veľmi zle vnímajú," prízvukuje Haulík. Na ilustráciu: druhú vládu Mikuláša Dzurindu označil v roku 2003 (čiže rok po voľbách) za úspešnú iba každý desiaty oslovený Slovák, negatívne vysvedčenie jej však vystavili dve tretiny ľudí.

Napriek tomu, že podľa Haulíka nový premiér nerobí žiadne prevratné zmeny v ekonomike či sociálnej oblasti, dokáže Fico svoje kroky pozitívne interpretovať. "Ako keby komunikoval s tým občanom - ja som tu na to, aby som vám pomáhal riešiť vaše problémy."

SDKÚ: Fico iba klame
Šéf poslaneckého klubu najsilnejšej opozičnej strany SDKÚ Stanislav Janiš však tvrdí niečo iné: "Fico klame a zavádza ľudí krásnymi rečami. My sme možno boli pragmatickejší a hovorili sme ľuďom pravdu, a tá sa im nie vždy páčila."

Robert Fico mení dejiny
Podľa Janiša bol spomínaný rok 2003 obdobím reforiem, ktoré neboli len populárne, ale boli potrebné. "Súčasná vláda nemusela doteraz urobiť jediné nepopulárne opatrenie, napriek tomu klesá nezamestnanosť, dvíhajú sa mzdy a ľudia sa cítia istejší, lebo ako by to išlo samé od seba."

S Kaliňákom za chrbtom
Úspešný je vládny Smer-SD aj podľa prieskumu dôveryhodnosti členov kabinetu. V prvej päťke vládnych predstaviteľov sú len členovia a nominanti strany premiéra Fica. Šéf rezortu vnútra Robert Kaliňák dokonca svojím výsledkom šliape na päty predsedovi vlády. Obom dôveruje viac než 65 percent opýtaných. Kaliňákov úspech prekvapil aj Haulíka. "Zrejme je to tiež o komunikácii. Objavuje sa viac než Fico, ktorý bojkotuje novinárov." Práve tento postoj sa však podľa Haulíka môže premiérovi vypomstiť - jeho individuálne preferencie môžu klesnúť." "Percentá má predseda a my ostatní sa popri ňom len zvezieme," oponuje Kaliňák.

Hriechy z minulosti
Naopak, premiérovi nedôveruje necelá tretina opýtaných. "Otázka je dokedy a či to vydrží," hodnotí Haulík. Spomedzi ministrov má najhoršie "karty" šéf rezortu spravodlivosti Štefan Harabin. "V porovnaní s absolútnou väčšinou ostatných ministrov si už so sebou priniesol nejaké "hriechy". Ostatní boli nepopísané listy papiera, pretože ich nikto nepoznal," vysvetľuje šéf agentúry MVK.

Minister Harabin upozornil, že mu dôveru vyslovila takmer štvrtina občanov. "To je viac, ako získal ktorýkoľvek pravicový politik v posledných prieskumoch."


Problémy s autom
Viac než polovica opýtaných vyslovila nedôveru ministrovi zdravotníctva Ivanovi Valentovičovi. "Rezort je zložitý a veľmi citlivo vnímaný. Ťažko si viem predstaviť človeka, s ktorým by boli ľudia spokojní." Minister je navyše podľa Haulíka vo svojich vystúpeniach málo presvedčivý. Haulík predpokladá, že šéfke rezortu práce Viere Tomanovej, ktorá je tretia z pohľadu miery nedôvery respondentov, zasa poškodila aférka s autom, ktoré si nechala poslať do Lisabonu. "Volič odpustí problém, ktorý spôsobí miliónové škody, pretože tomu nerozumie. Ťažko však odpúšťa niečo takéto, pretože si to vie predstaviť, aj keď nevie, ako funguje povedzme politika ministerstva."

   

01 - Modified: 2003-06-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Na libarelizáciu máme štyri a pol roka 02 - Modified: 2003-06-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zjednodušia prepravu batožín 03 - Modified: 2003-06-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nejasnosti v spore o zmenku
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
11. máj 2024 04:19