StoryEditor

Miklós: Tri navrhované novely zákonov oslabujú ochranu prírody

22.06.2007, 15:17
Autor:
TASRTASR

Tri návrhy noviel zákonov predložené v parlamente výrazne oslabujú pozíciu ochrany prírody. Uviedol to dnes László Miklós, podpredseda výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo, životné prostredie a ochranu prírody a poslanec za Stranu maďarskej koalície (SMK).
Vládny návrh novely Zákona o lesoch je podľa Miklósa z legislatívneho hľadiska najkvalitnejšie vypracovaný, ale obsahuje problémy, ktoré súvisia s oslabením ochrany prírody. Rovnako oslabuje ochranu prírody poslanecká novela Zákona o ochrane prírody a krajiny. Doterajšie kontrolné mechanizmy, ako uviedol, výrazne oslabuje poslanecká novela Zákona o ochrane druhov voľne žijúcich živočíchov a voľne rastúcich rastlín reguláciou obchodu s nimi (zákon o CITES).
"Som presvedčený, že odborní pracovníci ministerstva životného prostredia, inšpekcie životného prostredia a štátnej ochrany prírody nesúhlasia s týmito ustanoveniami, pretože to je ich oslabenie. Problém je, že ministerstvo životného prostredia sa oficiálne len prizerá, akým spôsobom toto prebieha," skonštatoval Miklós.
Podľa neho tieto novely spôsobujú oslabenie kontrolných funkcií ministerstva a orgánov štátnej správy v ochrane prírody a taktiež oslabujú účasť verejnosti a mimovládnych organizácií na procese rozhodovania.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 03:32