StoryEditor

Harabin: Špeciálny súd ohrozený nebol (rozšírená)

14.08.2007, 17:17
Autor:
TASRTASR

Špeciálny súd ohrozený nebol, uviedol dnes minister spravodlivosti SR Štefan Harabin v súvislosti s existenciou bezpečnostnej diery v informačnom systéme na Krajskom súde v Banskej Bystrici.
Tieto nedostatky podľa jeho slov zistilo Ministerstvo spravodlivosti SR. Rezort prijal personálne a bezpečnostné opatrenia a takisto pripravuje kontrolu na všetkých súdoch.
Už predtým podľa Harabina na iných súdoch zistili zásahy do náhodného prideľovania spisov. Zdôraznil však, že Špeciálny súd ohrozený nebol, ani rozhodovanie o odposluchoch.
Čo sa týka Krajského súdu v Banskej Bystrici, Ministerstvo spravodlivosti SR zistilo vytvorenie podmienok, ktoré umožňovali zasahovať do nezávislosti súdov, súdneho rozhodovania a prideľovania spisov, respektíve jednotlivých prípadov prostredníctvom elektronickej podateľne. Túto bezpečnostnú dieru vytvoril pracovník tohto súdu, uviedol Harabin.
V praxi to podľa neho znamenalo, že hocikto s minimálnymi počítačovými znalosťami sa mohol pred budovou Krajského súdu v Banskej Bystrici napojiť na jeho informačný systém. A nielen na sieť krajského súdu, ale aj na sieť všetkých súdov, ktoré pokrýva obvod krajského súdu. Mohol si prezerať údaje, zistiť prístupové heslá na všetkých sudcov, zamestnancov či správcov počítačových systémov. Tiež si mohol stiahnuť tieto súbory, čítať mailovú poštu a narušiť náhodné elektronické prideľovanie spisov, dodal Harabin. V predmetnej veci už intenzívne koná polícia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 21:34