StoryEditor

Analýza: Čo sa skrýva za decembrovým efektom

07.01.2008, 23:00
O výsledku hospodárenia štátu sa rozhoduje až v decembri. Počas tohto mesiaca sa totiž cez štátnu kasu "pretečie" výrazne viac peňazí než v ostatných mesiacoch a hlavne sa minie veľká časť rozpočtovaných zdrojov.

Míňanie "na poslednú chvíľu" je štandardom, ktorý platí už roky. Vo všeobecnosti tak platí, že schodok štátneho rozpočtu na hotovostnej báze je výrazne lepší v novembri než na konci roka.
Napríklad v roku 2005 bol deficit štátneho rozpočtu v novembri vo výške 7,5 miliardy korún, koncom decembra však stúpol takmer na 34 miliárd. Podobný bol aj vývoj v v roku 2006 a výnimkou nebol ani rok 2007. Na účtoch bol v novembri vykázaný dokonca prebytok 5,4 miliardy korún a rok sme ukončili podľa predbežných výsledkov s deficitom 23,5 miliardy korún. Aj tento výsledok je možné považovať za úspech, keďže pôvodne sa počítalo s mínusom približne o trinásť miliárd korún vyšším.

Hore idú najmä výdavky
Odhadnúť výšku deficitu štátneho rozpočtu v priebehu bežného rozpočtového roka je obťažné a aj ministerstvo financií svoje odhady upravuje viackrát počas roka.
V decembri 2007 bolo v príjmovej a výdavkovej časti štátneho rozpočtu v pohybe viac ako 92 miliárd korún. Aj keď je prirodzené, že z účtovného hľadiska musí byť december v tomto smere nad celoročným priemerom, táto suma predstavuje takmer 14 percent celoročných príjmov a výdavkov štátneho rozpočtu.
Vo vývoji príjmov je december o niečo pokojnejší. Výnimkou sú príjmy zo spotrebnej dane, ktorej nárast bol oproti mesačnému priemeru približne o tretinu vyšší. V oblasti výdavkov ide však o extrémny nárast. Za december predstavovali až 60,8 miliardy korún, čo je viac ako súčet za prvé tri mesiace roka. Bolo to až o 32 miliárd korún viac ako bol mesačný priemer. Ak by sa podarilo udržať výdavky v decembri na úrovni mesačného priemeru, výsledkom by bolo vyrovnané hospodárenie štátu.
Najviac sa, pochopiteľne, míňalo vo forme kapitálových výdavkov (napríklad nákup vybavenia), boli vyššie až 4,6-krát. Kým mesačný priemer bol 3,2 miliardy korún, v decembri sa minulo takmer pätnásť miliárd.
Druhý najvyšší vplyv na raste celkových výdavkov bol spôsobený vyššou dynamikou bežných výdavkov (tie sú "povinné"). Tieto sa síce zvýšili len o 186,2 percenta, ale v absolútnom vyjadrení to znamená, že činnosti spojené s chodom štátu nás v decembri stáli o 21,3 miliardy korún viac ako je mesačný priemer.

Ministerstvo problém nevidí
Podľa štátneho tajomníka ministerstva financií Františka Palka ide o štandardný vývoj, keďže v decembri dochádza k výplate miezd a ostatných osobných výdavkov v podstate dvakrát. Začiatkom mesiaca sú to výplaty za november a koncom mesiaca rozpočtové organizácie prevádzajú výplaty za december na mimorozpočtové účty, čo predstavuje výdavok štátneho rozpočtu.
Taktiež za investičnú výstavbu, ktorá prebieha hlavne v období leto - jeseň, sa peniaze uhrádzajú prevažne v posledných mesiacoch roka.
Čo sa týka hospodárenia s prostriedkami štátneho rozpočtu, ktoré sú určené na nákup tovarov a služieb, toto je plne v kompetencií príslušných rozpočtových kapitol. To, že v priebehu roka sa tieto peniaze čerpajú slabšie a šetria si ich na koniec roka, nemá vplyv na výsledné hospodárenie, keďže aj tak nemôžu prekročiť schválenú, resp. upravenú úroveň rozpočtu.
Na jednej strane môžu mať zvýšené výdavky určitú výhodu pri konečnom zúčtovaní schodku štátneho rozpočtu, no na druhej strane nerovnomernosť čerpania spôsobuje v mnohých prípadoch veľmi nízku efektívnosť ich vynakladania.

 
Pre zväčšenie kliknite na obrázok

 

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 16:42