StoryEditor

Na Ficovom pozemku - viniciach sa dá stavať

02.12.2007, 15:01
Autor:
TASRTASR

Predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda dnes na základe všeobecne záväzného nariadenia hlavného mesta Bratislava účinného od roku 2006 skonštatoval, že pozemok - vinice predsedu vlády Roberta Fica v bratislavskom Novom Meste - je stavebný.

"Od prvého januára 2006 sa tam dá stavať a tie pozemky sú stavebné, či to pán premiér chce priznať, alebo nie," povedal Dzurinda. Vysvetlil, že pre posudzovanie toho, či je pozemok stavebný, alebo nie, neslúži kataster nehnuteľností, ale územný plán obce. "Všetci vieme, že je to stavebná parcela," uzavrel.

Pokračoval, že v lokalite Koziarka, kde sa nachádza aj premiérova parcela, sa navrhli zmeny v podobe malopodlažnej bytovej zástavby. "Vtedy 24. novembra 2005 hlasovali poslanci mestského zastupiteľstva v Bratislave o tom, či sa aj spomínaná parcela zmení na stavebný alebo nie. Hlasovanie dopadlo tak, že dochádza k zmene tejto parcely na stavebný pozemok," uviedol.

Dzurinda už v piatok povedal, že Fico si v roku 2002 kúpil pôvodne reštituovaný pozemok v Bratislave za 37 000 korún, ktorý má v súčasnosti údajne cenu 6 miliónov. Na tieto tvrdenia reagoval Fico s tým, že predmetný pozemok sú vinice s rozmermi 40 krát 20 metrov a nedá sa na ňom stavať. Predseda vlády tiež disponuje potvrdením z mestskej časti Bratislava-Nové mesto, z ktorého vyplýva, že tam nie je možná výstavba.

Fico objasnil, že spomínané pozemky kúpil od právničky, ktorá ich kúpila od 60-ročnej pani. "Nezískavala žiadne náhradné pozemky, ale vracali jej tie pozemky, ktoré zobrali jej starému otcovi," objasnil. Zdôraznil, že vinicu pravidelne uvádzal vo svojom majetkovom priznaní a nemieni na nej nič stavať. Premiér dnes viackrát zdôraznil, že pozemok ostane vinicou aj do budúcnosti.

Pozemok v bratislavskom Novom Meste má podľa námestníka bratislavského primátora pre územný rozvoj Tomáša Korčeka v súčasnosti funkciu stavebného pozemku. "Je to pozemok, na ktorom územný plán Bratislavy umožňuje malopodlažnú bytovú zástavbu," konštatoval Korček, ktorý je miestnym poslancom v mestskej časti Nové Mesto.

Mestská časť Nové Mesto schválila územný plán zóny (ÚPZ) Podhorský pás, kde sa nachádza aj Ficov pozemok, v roku 2006. V tomto ÚPZ má však pozemok funkciu poľnohospodárska pôda. Rozdiel medzi využitím pozemku podľa ÚPZ a ÚP mesta vysvetlil Korček tým, že zmeny a doplnky v lokalite Podhorský pás schválilo mestské zastupiteľstvo v dvoch etapách - v rokoch 2002 a 2005. Etapa zmien z roku 2002 nechala tomuto pozemku funkciu poľnohospodárska pôda. V rámci druhej z roku 2005 bol už pozemok určený na malopodlažnú bytovú zástavbu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 00:26