StoryEditor

Podľa Mikolaja by náročnosť Testovania 9 nemali hodnotiť politici

07.02.2008, 15:07
Autor:
SITASITA

Minister školstva Ján Mikolaj odmieta, že testy z matematiky a slovenčiny, ktoré v stredu písali deviataci na základných školách, boli neprimerane náročné. Podľa neho náročnosť testov by nemali hodnotiť politici, ale odborníci. Poslanec za SMK László Szigeti dnes kritizoval Testovanie 9 s tým, že Štátny pedagogický ústav, ktorý testy pripravoval, pochybil, pretože neodhadol vedomosti deviatakov. Mikolaj tvrdí, že testové úlohy vychádzali z medzinárodného testovania PISA, v ktorom slovenské deti dosiahli priemerné až podpriemerné výsledky. "Myslím si, že by bolo absolútne nesprávne, aby sme pripravili slabšie testy len preto, aby boli lepšie výsledky," vyhlásil dnes pred novinármi Mikolaj.
Nesúhlasí so Szigetiho kritikou, že deti na maďarských školách boli podrazené, keďže testy zo štátneho jazyka boli rovnaké tak pre ne, ako aj deti zo slovenských škôl. Učebné osnovy zo slovenčiny však majú rozdielne. Na maďarských školách sa slovenčina vyučuje ako druhý jazyk, nemajú ju ako materinský jazyk. Podľa Mikolaja otázky boli jednotné, pretože inak by nemohli výsledky porovnávať. Minister podotkol, že výsledky druhej časti Testovania 9 nepôjdu na stredné školy, a tak nemôžu ovplyvniť prijímačky žiakov. Mikolaj zároveň odmietol, že by účelovo pripravili rovnaké testy, aby mal v rukách argument, že žiaci na maďarských školách neovládajú dobre slovenčinu. "Prečo zneužívané? Pokiaľ sa ukáže, že je to pravda," pýta sa Mikolaj. Práve Szigeti ho dnes obvinil, že výsledky by mohol zneužiť a vyzval Mikolaja, aby prestal s takouto politikou v oblasti národnostného školstva. "Žiaden politický úmysel tam nebol, ani ma nenapadlo, že by tam nejaký mohol byť," bráni sa Mikolaj.
Prípadné sťažnosti na otázky z druhej časti Testovania 9 by mal posudzovať Štátny pedagogický ústav. Ten pritom samotné testy vypracoval. "Všetky konkrétne pripomienky k testom bude riešiť Štátny Pedagogický ústav," uviedlo pre agentúru SITA Ministerstvo školstva SR.
V teste zo slovenského jazyka v rámci druhej časti testovania sa objavila literárna ukážka z diela Skamenené stádo od Augustína Mariána Húsku, ktorý v 90-tych rokoch bol poslancom národnej rady za ĽS-HZDS a zastával aj post podpredsedu parlamentu. Mikolaj odmietol odpovedať na otázku agentúry SITA, ktorá sa týkala tejto ukážky. V teste boli tri ukážky, okrem Húskovej tam bola ukážka z diela Tisícročná včela od Petra Jaroša a článok z denníka Pravda.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 09:33