StoryEditor

Mečiar by so cťou odstúpil

20.10.2007, 13:33
Autor:
TASRTASR
Ak by proti predsedovi ĽS-HZDS v prezidentských voľbách kandidovala žena, so cťou by odstúpil, ako by mal hrdinsky padnúť. Povedal to v dnešnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy.

"Ja som pripustil kandidatúru len vtedy, keby kandidovali istí ľudia a bolo by treba protikandidáta za spolok miernosti a triezvych," vysvetlil Mečiar s tým, že v súčasnosti sú úvahy o jeho kandidatúre v prezidentských voľbách neaktuálne.

Podľa podpredsedníčky SDKÚ-DS Ivety Radičovej je po skúsenostiach z predchádzajúcich prezidentských volieb zrejmé, že opozícia má šancu, len ak sa zhodne na spoločnom kandidátovi. Ako uviedla, bola by prekvapená, ak by sa dohodli práve na nej.

Novelu zákona o zdravotných poisťovniach, ktorá by obmedzila poisťovniam tvorbu zisku, považuje Mečiar za riešenie problému zdravotníctva nie ako celku, ale len jednej jeho časti. Poukázal na to, že ĽS-HZDS vidí širšie možnosti využitia kladného výsledku hospodárenia ZP, ako len na vyplatenie úkonov lekárov. "Je to veľmi úzke vymedzenie," prízvukoval šéf ĽS-HZDS. Dodal, že jeho strana má pripravený protinávrh k iniciatíve Smer-u, a to, aby sa zisk poisťovní použil aj na nákup liekov či techniky.

Pripomenul, že v ďalšom slede by mali riešiť aj kladný výsledok farmaceutických spoločností a lekární. "O týchto veciach teraz nerokujeme, je to odložené na neskoršie obdobie." Zdôraznil, že pluralita ZP zostane zachovaná, ale bude sa diskutovať o tom, či by sa súkromné poisťovne nemali integrovať v prípade, že budú mať nízky počet poistného kmeňa.

Radičová sa domnieva, že podstatné je to, či sa služby voči pacientovi zlepšujú alebo zhoršujú. "Dnes môžu mať zisk, ak zo zákona splnia tri podmienky. Ak to nestačí, tak prečo nejsť cestou pridania ďalšej podmienky? Je to jednoduchšia cesta, ktorá obhajuje záujmy pacienta," pripomenula. Podčiarkla, že pokiaľ ZP vykrýva všetky požiadavky pacientov, je k nemu ústretová, prináša nové produkty a vie zabezpečiť podmienky, "nie je sebamenší dôvod spochybňovať jej pôsobenie".

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 02:56