StoryEditor

Ľudia proti rasizmu poukazujú na prepojenie policajtov s neonacistami

12.09.2007, 17:05
Autor:
TASRTASR

Prepojenie niektorých policajtov s neonacistickými skupinami je všeobecne známe a vedia o ňom samozrejme aj na ministerstve vnútra. Pre TASR to uviedla zástupkyňa pre médiá občianskeho združenia Ľudia proti rasizmu (ĽPR) Mária Candráková.
"My takéto informácie nemáme, ak predstavitelia ĽPR nejaké konkrétne informácie majú, sú tu orgány na to určené, na ktoré sa môžu obrátiť," tvrdí hovorca ministra vnútra SR Erik Tomáš.
Niektoré prípady prepojenia polície s neonacistami sa podľa Candrákovej v minulosti riešili, ale mnohé ostali nepovšimnuté. Preto navrhuje, aby sa pri prijímaní ľudí do Policajného zboru preverili aj ich sklony k rasizmu a neonacizmu. Hovorca ministra vnútra by požadoval bližšie informácie k tomuto návrhu ĽPR.
Aktivisti ĽPR odovzdali 5. septembra ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi na protestnom mítingu pred budovou Ministerstva vnútra SR (MV SR) otvorený list. Vyzvali ho v ňom na činnosť v oblasti boja proti neonacizmu. Kaliňák však na list stále neodpovedal.
Kaliňákov hovorca povedal, že ministerstvo nerozumie protestom a otvoreným listom združenia ĽPR, pretože v boji proti extrémizmu sa podľa neho po nástupe novej garnitúry výrazne posunuli vpred.
Združenie ĽPR odovzdalo Kaliňákovi aj pripomienky k pripravovanému legislatívnemu zámeru MV SR na boj proti extrémizmu, "ale reakciu na to, či boli tieto pripomienky akceptované, sme zatiaľ od ministerstva nedostali," tvrdí Candráková. "Legislatívny zámer už existuje rok, takže asi to nebude prioritou ministerstva, ako to prezentoval Kaliňák," dodáva.
"Zákon o boji proti extrémizmu je v programovom vyhlásení vlády a momentálne finišujú prípravy na jeho legislatívnom zámere. V rámci tejto prípravy úzko spolupracujeme s ĽPR," tvrdí Tomáš. Dodal, že problematika extrémizmu je veľmi náročná a vyžaduje si čas. Zákon by však mal byť v parlamente už na jeseň.
Tomáš obhajoval aj prácu polície pri vyšetrovaní rasovo motivovaných trestných činov. "Máme pocit, akoby ľudia z ĽPR neboli spokojní s ničím. My robíme všetko pre to, aby sa táto problematika riešila a pohla dopredu." Candráková však hovorí o laxnom prístupe polície k extrémistickým skupinám, o nečinnosti a nedostatočných zásahoch voči nim.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 07:16