StoryEditor

Január - mesiac kreativity

07.01.2008, 23:02
Autor:
TASRTASR
Kreativita v živote človeka je to, čo nás celý život posúva nejakým spôsobom dopredu. Je to spôsob hľadania a objavovania nových ciest, ako niečo dosiahnuť.

Pre TASR to na margo Medzinárodného mesiaca kreativity, ktorým je január, uviedla psychologička Jana Porubcová.


Je to schopnosť poznávať predmety v nových vzťahoch a originálnym spôsobom. "Niekedy dosiahneme vďaka kreativite podobné veci a niekedy sa prepracujeme k novým, to je na nej to krásne," pokračovala Porubcová. Určitým spôsobom je podľa nej kreativita vrodená.


Kreatívni ľudia majú väčšiu šancu uspieť v povolaniach v reklamnej a mediálnej sfére. "Uplatňujú sa najmä v reklamných agentúrach, mediálnom poradenstve a PR agentúrach. Kreatívni však, určite musia byť aj ľudia, ktorí robia webové stránky a dizajnéri," povedal pre TASR Michal Drotovan z personálnej agentúry P&Bert Management Consulting Group Slovakia, s.r.o.


Porubcová upozornila na to, že v súčasnosti nám z bežného života táto prednosť uniká. Kreativita študentov veľakrát podľa nej sa začína aj končí internetom. "Internet, ktorý kreatívne vynájdený bol, prináša do života človeka pohodu jednoduchého dosiahnutia cieľa," skonštatovala psychologička. Ľudia, ktorí sú nútení rozmýšľať kreatívne od ranného veku, ju berú ako samozrejmosť.


Kreatívci sú väčšinou dynamickí ľudia a ich okolie nemusí mať pre nich vždy pochopenie. Pre tých, ktorí sa cítia v tejto oblasti nedocenení, existujú aj tréningy kreativity. V portfóliu vzdelávacích centier sa objavujú aj také kurzy, ako kreatívne telefonovanie pre obchodníkov či kreativita v tíme. Určené sú nielen pre firemné školenia, ale aj verejnosť.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 01:58