StoryEditor

Slota a Mečiar kšeftujú - tvrdí Dzurinda

25.10.2007, 15:54
Predseda SDKÚ-DS si myslí, že ani Slota, ani Mečiar si nedovolia protirečiť s Robertom Ficom a blokovať parlament. Podľa neho Mečiar mal pravdu, keď tvrdil, že Slotova česť končí pred dverami nejakej trafiky.
Mikuláš Dzurinda, ohľadom hlasovania o zisku poisťovní, obvinil koalíciu z kšeftovania. „V stredu Slota povedal, že zisk je nutný a potrebný. Dnes je evidentné, že platí už niečo celkom iné. To ma vedie k smutnému konštatovaniu, že namiesto politických rokovaní strán vládnej koalície vládne medzi nimi kšeft,“ konštatuje Dzurinda.

Predseda SDKÚ-DS si myslí, že ani Slota, ani Mečiar si nedovolia protirečiť s Robertom Ficom a blokovať parlament. Podľa neho Mečiar mal pravdu, keď tvrdil, že Slotova česť končí pred dverami nejakej trafiky. „Je ich povinnosťou a elementárnou slušnosťou, aby vysvetlili zmenu postoja,“ vyhlásil šéf  SDKÚ.

Parlament by mal o vládnom návrhu zákona o zdravotných poisťovniach hlasovať o 17. 00 hod. Rokovanie prebieha už druhý deň, pričom sa nedokáže dohodnúť ani samotná koalícia. K pozmeňovaciemu návrhu od Milana Urbániho pribudla aj alternatíva z dielne poslanca za vládny Smer, Antona Bobríka. Ten nariaďuje zdravotným poisťovniam oddelene spravovať verejné a individuálne zdravotné poistenie.

Ján Slota hovorí, že práve Bobríkov návrh, by mohol byť tým kompromisným riešením, na ktorom by sa zhodla koalícia. Ako hovorí, „pre nás je dôležitejšia priorita vládna koalícia, ako naše presvedčenie.“ Podľa opozície je však návrh iba kozmetickou úpravou, ktorá nič nemení.
Poslanec KDH Daniel Lipšic vyhlásil, že v parlamente sa v stredu pohybovali zástupcovia finančných skupín. "Aký kšeft uzavrú koaliční partneri o pol hodiny? Čo viac ponúkne Smer- SD koaličným partnerom ako finančné skupiny?" pýtal sa Lipšic.

Rokovanie pritom aj dnes sprevádzal chaos. Poslanci za ĽS – HZDS totiž na začiatku rokovania neboli prítomní. Poslankyňa KDH Mária Sabolová sa nechala počuť, že hnutie sa týmto krokom snaží o prevahu poslancov Smer-u a o odmietnutie Urbániho návrhu. Milan Urbáni žiada, aby poisťovne nemuseli vracať všetok zisk späť do systému. Tento návrh ale minister Valentovič odmieta, pričom pohrozil, že v prípade, ak sa Urbániho návrh schváli, stiahne celý zákon z parlamentu.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 16:21