StoryEditor

Mamojka: Mikolaj je ješitný, neakceptoval dohodu koaličných lídrov

19.06.2007, 18:05
Autor:
SITASITA

Poslanec za Smer-SD Mojmír Mamojka vyhlásil, že minister školstva Ján Mikolaj nekonal v súlade s dohodou koaličných lídrov, ktorí sa zhodli, že vysokoškolská novela sa stiahne z parlamentnej schôdze a poslanci ju prerokujú v septembri. "Je to taká normálna profesionálna rezortná, možno pozitívna ješitnosť, že chce, aby to bolo prerokované. Je to jeho návrh zákona, tak to stiahnutie by sa nedalo kvalifikovať ako úspech," uviedol pre agentúru SITA Mamojka. Podľa neho minister pripravil návrh, ktorý je nevydarený. Myslí si, že šéf rezortu školstva by mal viac komunikovať s okolím. Neuspokojuje ho ministrova odpoveď, že novelu požadujú rektori. "Však ale rektori sú určití reprezentanti škôl, ale nemusia vždy naozaj reprezentovať názory tisícok študentov a bežných učiteľov," dodal Mamojka s tým, že takéto zmeny by sa mali pripravovať dlhodobejšie.
Mamojka tvrdí, že minister podľahol tlaku rektorov. Za neúnosnú považuje koncentráciu právomocí rektorov a správnych rád. "To nie je nejaké drobné laboratórium, to sú super lukratívne budovy v centrách miest," podotkol Mamojka. Podľa neho poslanci schvália novelu ešte na tejto schôdzi. Mamojka povedal, že Smer-SD bude požadovať, aby sa zachovali pôvodné kompetencie akademických senátov. Z novely budú chcieť vypustiť obmedzenie počtu externistov pre školy. Návrh počíta s tým, že jedine odborných vysokých škôl sa nebude týkať stanovenie limitu, podľa ktorého budú môcť prijať najviac 50 % externistov v porovnaní s dennými študentmi. "Nikde na svete to nie je a myslím, že je to protiústavné," uviedol Mamojka. Ďalej chcú, aby novela neurčila nové trojdelenie škôl.
Mamojka si nie je istý, či zavedenie poplatkov pre externistov bude v Smere-SD priechodné. Zároveň si myslí, že je len otázkou času, kedy začnú platiť za vysokoškolské štúdium externisti i denní študenti. "Princíp by mal byť, že by sa za vysokoškolské štúdium asi malo platiť, ide o to koľko, malo by to byť podporené sociálnymi štipendiami," vyhlásil Mamojka s tým, že to zrejme bude presadzovať v Smere-SD. Na otázku, či k tomu pristúpi Ficova vláda, nevedel odpovedať.
Predseda SNS Ján Slota dnes predpoludním ohlásil, že minister školstva zrejme stiahne vysokoškolskú novelu z parlamentnej schôdze. Poslanci napokon odhlasovali jej zaradenie na koniec schôdze. Podľa Kramplovej koaliční partneri získali čas na to, aby našli dohodu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 02:04