StoryEditor

Prechod na digitálne TV vysielanie zatiaľ mešká

30.01.2008, 08:12
Autor:
SITASITA
Viaceré kroky prechodu na digitálne vysielanie meškajú. Vyplýva to z priebežného vyhodnotenia plnenia Stratégie prechodu z analógového na digitálne pozemské televízne vysielanie (DVB-T) na Slovensku, ktoré na dnešné rokovanie vlády predložil minister dopravy, pôšt a telekomunikácii.

Neplnenie termínov naplánovaných v pôvodnej stratégii je dôsledkom konečného znenia zákona o digitálnom vysielaní, ktorý platí od 31. mája 2007. Množstvo pripomienok vysielateľov totiž zmenilo pôvodné znenie vládneho návrhu zákona a tým sa stala väčšina termínov pôvodnej stratégie nesplniteľná. Posúva sa najmä začiatok pravidelného pozemského digitálneho televízneho vysielania na území Slovenska. V stratégii bol pôvodne stanovený do 30. júna 2007. Podľa zákona o digitálnom vysielaní však musí prevádzka jedného multiplexu pre analógových vysielateľov vysielajúcich terestriálnym vysielaním začať najneskôr do konca roku 2011 na celom území SR. To podľa autorov vyhodnotenia plnenia stratégie "predstavuje značné časové oneskorenie voči dátumu stanoveného vládou SR a vyvoláva obavy o splnenie dátumu vypnutia analógového vysielania v roku 2012." Termín začatia pravidelného vysielania sa pritom posúva už niekoľko rokov.


Medzi nesplnené termíny patrí aj zámer obmedziť trvanie paralelnej prevádzky analógového a digitálneho televízneho vysielania maximálne na šesť mesiacov. Táto podmienka pri schvaľovaní zákona o digitálnom vysielaní vypadla. Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácii chce preto vysielateľov motivovať, aby paralelná prevádzka nebola dlhšia ako pol roka. Slovenská republika "jednoznačne deklarovala ochotu ukončiť analógové pozemské televízne vysielanie do konca roku 2012," konštatuje sa vo vyhodnotení plnenia úloh stratégie prechodu z analógového na digitálne pozemské televízne vysielanie v SR. Analógové pozemské televízne vysielanie by sa na Slovensku malo skončiť presne 31. decembra 2012.


Pre krátky čas, ktorý ostáva do úplného prechodu na digitálne vysielanie, je podľa rezortu dopravy, pôšt a telekomunikácii nevyhnutná podpora štátu. Skúsenosti z krajín, kde sa už dlhší čas pravidelne digitálne vysiela, ukázali, že bez účinnej podpory a záujmu štátu by sa digitalizácia týkala približne 60 percent domácností. "Je potrebné dosiahnuť, aby digitálnu televíziu, aj s ohľadom na vybavenie obyvateľstva prijímacími zariadeniami, mohlo prijímať 100 percent domácností s televíznym príjmom," uvádza sa v materiáli. V najbližšom období by sa mala okrem iného pripraviť informačná kampaň o prechode na pozemské digitálne televízne vysielanie. Pokračovať sa tiež má v rokovaniach s vysielateľmi s cieľom dosiahnuť skoršie začatie pravidelného digitálneho televízneho vysielania, než v termíne uvedenom v zákone o digitálnom vysielaní.


Telekomunikačný úrad (TÚ) SR už v apríli 2007, po prijatí zákona o digitálnom vysielaní programových služieb, upozornil, že pozmeňujúcimi návrhmi zmenený a schválený zákon o digitálnom vysielaní neumožní, aby Slovenská republika stihla do začiatku roka 2012 vypnúť analógové televízne vysielanie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 19:49