StoryEditor

Gyurcsány: Bojujeme proti fenoménu Maďarskej gardy

22.01.2008, 13:48
Autor:
SITASITA
Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány dnes na pôde Parlamentného zhromaždenia Rady Európy v Štrasburgu odsúdil pôsobenie polovojenskej organizácie Maďarská garda.

"Ja a moja vláda bojujeme proti fenoménu gardy," povedal v reakcii na otázku slovenského poslanca Sergeja Chelemendika. "Táto organizácia sa vydáva za mimovládnu, no jej cieľom nie sú kultúrne aktivity, ale podkopávanie spoločných európskych hodnôt demokracie a ľudskej dôstojnosti". Maďarský premiér zároveň pripomenul, že proti garde zasiahol už štátny žalobca. "Sme radi, že štátny prokurátor začal právne konať proti pôsobeniu Maďarskej gardy. Proti takýmto hnutiam, ktoré vyvolávajú spomienky na najhoršie fenomény 20. storočia, musíme bojovať," zdôraznil Gyurcsány.
Gyurcsány tiež počas otázok poslancov vyhlásil, že zastúpenie národnostných menších v maďarskom parlamente by sa malo zlepšiť. "Trpíme neschopnosťou zmeniť náš volebný systém a štruktúru parlamentu," priznal šéf maďarskej vlády. "Dúfam, že sa nám podarí presadiť takú reformu, ktorej súčasťou bude aj zjednodušenie zastúpenia poslancov národnostných menšín, aj keď ich máme v Maďarsku viac, ako má Rumunsko alebo Slovensko," zdôraznil Gyurcsány.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 14:41