StoryEditor

Fico čaká na druhú dôveru

21.01.2008, 19:02
Dnes v noci sa rokuje o vyslovení nedôvery predsedovi vlády Robertovi Ficovi. Schôdza parlamentu sa síce začala o 19.00, ale rokovanie by sa malo natiahnuť až do ranných hodín.
Koaliční poslanci demonštratívne opustili rokovaciu sálu. Ako povedala poslankyňa Smer-u Renáta Zmajkovičová, koalícia považuje dôvody na odvolanie premiéra za nerelevantné. Opozícia sa už v decembri pokúšala vysloviť nedôveru premiérovi, ale neúspešne. Vtedy naopak, opozícia opustila sálu, ako reakcia na to, že predseda parlamentu Pavol Paška zvolal schôdzu na večer.

Opozícia odovzdala návrh predsedovi parlamentu koncom minulého týždňa a počas dnešnej schôdze by ju mal parlamentu predstaviť predseda SDKÚ - DS Mikuláš Dzurinda. Príčinou na odvolanie premiéra je podľa opozície Ficova vinica, kauza so Slovenským pozemkovým fondom, ako aj výroky premiéra počas osláv vzniku SR, keď Juraja Jánošíka označil za vzor svojej vlády. Dzurinda medzi dôvody zaradil aj výrok Roberta Fica, podľa ktorého by niektorí opoziční poslanci mali sedieť vo väzení, ako aj jeho útoky na médiá.

Paška pritom aj dnešnú schôdzu zvolal na večernú hodinu, za čo si vyslúžil kritiku opozície, ktorá jeho krok označila za aroganciu moci. Lídri opozičných strán však avizovali, že v parlamente tentoraz ostanú až do konca. Keďže opozícia disponuje len 64 hlasmi a na odvolanie premiéra je potrebných aspoň 76, vyslovenie nedôvery bude pravdepodobne neúspešné.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 18:45